Årets kraftkvinna är E.ON:s Azra Sapcanin

Azra Sapcanin, produktionschef på E.ON i Örebro, har utsetts till Årets Kraftkvinna 2020. Juryns motivering var att Azra med stort hjärta och engagemang visar vägen för framtidsfrågorna jämställdhet, mångfald, integration, inkludering och hållbarhet - inte bara i energibranschen utan för hela samhället.

Foto: Johan Stridsberg

I år var hela 120 kvinnor nominerade till titeln Årets Kraftkvinna, en utmärkelse som initierades av Kraftkvinnorna 2016 för att lyfta och synliggöra kvinnlig kompetens i energibranschen och attrahera fler kvinnor till branschen.

Vid prisutdelningen, där Azra mottog priset av Robert Andrén, Generaldirektör för Energimyndigheten, sa Azra så här:

- Jag är mycket hedrad att tilldelas priset som Årets Kraftkvinna och jag är stolt över att kunna inspirera andra kvinnor i vår spännande bransch. Vi står inför stora utmaningar kopplade till exempelvis energisystemets omställning och vår kompetensförsörjning. En mer jämställd bransch skapar bättre förutsättningar för att lyckas.

I ett pressmeddelande från E.ON i samband med utmärkelsen säger Azra:

– Jag är fantastiskt glad över att ha blivit utsedd till Årets Kraftkvinna och oerhört stolt över att mitt och E.ON:s arbete med mångfald och inkludering lyfts på detta sätt. Att dessutom rekordmånga kvinnor, från en rad olika företag och positioner, nominerades till priset i år gör det hela ännu bättre. Det visar vilken bredd och kompetens som finns inom energibranschen.

E.ON har som mål att 50 procent av företagets ledande befattningar ska innehas av kvinnor och att andelen medarbetare med utländsk bakgrund ska motsvara hur det ser ut i Sverige generellt. Målet ska vara uppfyllt 2025.

Vem vill ditt företag nominera nästa år? Läs vidare på Kraftkvinnornas hemsida