Full fart på Energiföretagens utbildningar trots Corona

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Förbud eller rekommendationer om att inte samla personer fysiskt, med hänsyn till Corona, har i allra högsta grad påverkat Energiföretagens utbildnings- och konferensverksamhet. Men med hinder kommer möjligheter - så hur ser höstens utbud ut och har krisen inneburit något positivt för verksamheten?

Energiföretagen Sverige har en viktig roll för medlemsföretagen. Som expert och en viktig remissinstans och för att påverka politiska beslut, men också som en viktig partner för att kompetensutveckla alla medarbetare i branschen. Energiföretag erbjuder allt från utbildningar i olika specialämnen, till större konferenser med flera hundra deltagare. Kristian Öhrn är affärsutvecklare hos Energiföretagen.

Kristian, i våras behövde ni ställa om i princip hela utbildningsverksamheten på väldigt kort tid – hur funkade det?

När väl beslutet fattades i mars, att vi inte längre kunde erbjuda fysiska utbildningar eller konferenser, så började ett intensivt arbete för att ställa om verksamheten. Målet var att kunna erbjuda så mycket som möjligt digitalt, så vi behövde välja en plattform, bygga en studio in-house, snabbutbilda kollegor och föreläsare, samt etablera samarbeten med externa studios. Självklart har även utbildningsmaterial och tillhörande övningar anpassats efter det nya formatet. 

Och nu i höst – då fortsätter det digitala spåret?

Jo, så är det. Så länge folkhälsomyndighetens rekommendationer kvarstår så anpassar vi oss. Och sett till en normal höst så har vi i princip samma utbud, vilket jag tycker är imponerande! Under oktober genomför vi också vår första digitala större konferens, Fjärrvärmecentraler och Energimätare, följt av Vattenkraftdagen och Elnätsdagarna under november.

Nu precis efter semester lanserade vi dessutom nyheten Energiskolan  som vänder sig till dem som är nya i branschen och behöver få en grundläggande förståelse, ett utmärkt komplement till medlemsföretagens introduktionsprogram.

Några fysiska utbildningar i sikte?

Vissa av våra utbildningar har vi av praktiska skäl, valt eller inte kunnat, digitalisera och de kommer då att genomföras som vanligt, givetvis i enlighet med Folkhälsomyndigheternas rekommendationer. Det handlar bland annat om Bandvagn, EBR-besiktning, EBR Jordningsteknik, ESA Lärarutbildning och några ytterligare.

 Vad kan deltagarna förvänta sig i det nya formatet?

Våra deltagare kan och ska förvänta sig motsvarande som för en fysisk utbildning gällande att vi för deltagarna kommer uppnå satta kunskapsmål för utbildningen. Sen kommer givetvis upplägget skilja något. Exempelvis har vi valt att genomföra för vissa utbildningar i mindre block utspridda på fler tillfällen. Sen har vi jobbat mycket med att skapa en hög grad av interaktivitet genom verktyg som Mentimeter, ”break out sessions” och annat. Samma gäller för våra konferenser där vi arbetar med upplägg, pedagogik och inramning - allt för att skapa ett energigivande arrangemang där deltagarna får med sig en god portion kunskap och energi.

Vad är den största utmaningen med att köra digitalt?

Utan tvekan är den största utmaningen i att hitta bra former för nätverkande. Digitala aktiviteter är inte enbart nytt för oss, utan också för våra deltagare. Så dels handlar det om tekniskt kunnande, men även att som deltagare ”våga” ta plats och ställa frågor och på andra sätt interagera med föreläsarna och de övriga deltagarna. Det är ett ständigt lärande, för alla!

Här hittar du alla våra utbildningar och konferenser.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kristian Öhrn

Kristian Öhrn

Gruppchef Utbildning
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 48
E-post: kristian.ohrn@energiforetagen.se