Dags att aktivera dina nya inloggningsuppgifter i Susie

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Som Energiföretagen Sverige tidigare informerat om har Svenska kraftnät under en tid arbetat med att uppdatera säkerhetsnivån i det webbaserade verktyget Susie. Nu behöver du logga in i systemet för att aktivera dina konton.

Susie är ett webbaserat system som används vid samverkan i händelse av stora störningar i elnätet. För ett par veckor sedan fick alla Susie-användare meddelande om att det var dags att logga in systemet med hjälp av den nya tvåfaktorsautentiseringen (så kallad 2FA-inloggning). Flera svarade på uppmaningen direkt, men långt i från alla har aktiverat sina konton med hjälp av den nya inloggningsfunktionen.

Det finns två alternativ till tvåfaktorsautentiseringen. Alternativet Svenska kraftnät föredrar är att man använder sig av är mobilappen Smart-ID, som skapar en engångskod i appen för tvåfaktorsautentiseringen. För att kunna göra det behöver användarna installera appen i sin telefon. Appen finns tillgänglig för både Android och iOS. Det andra alternativet är en möjlighet att skicka en engångskod för inloggning via sms eller mejl.

Flera uppdateringar är att vänta

I september beräknas Susie lanseras i sin femte stora uppdatering. Webbgränssnittet får då en mer användarvänlig och modern design, fler funktioner införs och navigationen på sidan blir enklare. Alla användare kommer att bjudas in till digitala utbildningar under hösten. Så håll utkik – mer information kommer.

Och du som ännu inte loggat in med 2FA – leta reda på ditt mejl från Susie och följ instruktionerna.

Tidigare nyhet om Susies tvåfaktorsidentifiering

Susie-användarna påverkas av den kommande tvåfaktorsautentiseringen 
(17 december 2020)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Mats Andersson

Mats Andersson

T.f Enhetschef och Regionchef Nord
Enhet: Stab och medlemsdialog
Telefon: 0910-76 14 80
E-post: mats.andersson@energiforetagen.se