Tre svenskar i styrelsen på nya EU DSO-enheten som får italiensk ordförande

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Idag, den 7 juni, ägde äntligen den första konstituerande stämman och det första styrelsemötet rum i den nya EU DSO-enheten. Ordförandeskapet blev italienskt genom Vincenzo Ranieri från E Distribuzione. Glädjande för vår del var att hela tre deltagare i styrelsen är från Sverige. Vi vill också påminna om möjligheterna att delta i expertgrupperna.

Att det skulle skapas en ny organisation var en av nyheterna i Ren Energipaketet som beslutades för några år sedan och har alltså varit känt länge. Idag (7 juni) valdes styrelsen av stämman. Resultatet föll väl ut för svensk del och det är nu klart, vilket vi skrivit om tidigare, med inte bara två utan tre svenskar i styrelsen.

Svenskar i styrelsen med tunga roller

Dessa är Stefan Sedin, Jämtkraft, Bengt I Johansson, Ellevio och Johan Mörnstam som representerar ungerska E.ON. Ordförande blir italienaren Vincenzo Ranieri, E Distribuzione, som är en del av ENEL.

Den 27 ledamöter stora styrelsen har inom sig också utsett tre vice presidenter och dessa roller valdes inom varje kategori i styrelsen. För kategorin upp till 100 000 kunder valdes Stefan Sedin, för kategorin 100 000 till 1 miljon kunder valdes fransmannen Silvain Gomont, SRD, och för kategorin med fler än 1 miljon kunder valdes Johan Mörnstam.

Det viktiga arbetet i de tekniska expertgrupperna

Idag var det förstås stort fokus på styrelsen och alla formaliteter för att starta en ny organisation, till exempel att besluta om stadgar och medlemsavgift. Lite längre fram blir förstås även andra saker av vikt. Ett mycket viktigt uppdrag som den nya EU DSO-enheten har är att påverka innehållet i nya och ändrade nätkoder tillsammans med stamnätsoperatörernas organisation ENTSO-E.

Här är det väsentligt att elnätsföretagen tar chansen och är med och påverkar beslut genom att delta i de tekniska expertgrupperna. Dessa ska arbeta med bland annat ”distributed flexibility”, ”data interoperability” samt ”cybersecurity”. I arbetet med koden för cybersäkerhet deltar redan Anders Åhlgren från Jönköping Energi.

Energiföretagen har status som nationell observatör

En av punkterna för det första styrelsemötet var processen med att utse en generalsekreterare och inte minst att besluta om att ge Energiföretagen Sverige, Lokalkraft och Elinorr status som nationella observatörsorganisationer. Det betyder att vi kan delta i styrelsemöten som observatörer. Vi tackar förstås för äran att få vara med redan från början!

Nästa stämma hålls redan den 30 juni för att formellt välja ordförande Ranieri. Då kanske också ett namn på generalsekreteraren kan vara klart.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Wikström

Per Wikström

Ansvarig elnät - ekonomi och utveckling
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 10
E-post: per.wikstrom@energiforetagen.se