Wattityd – med elsäkerheten främst

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Undrar du vad Wattityd är? Eller vill du dela med dig till fler om detta viktiga initiativ för att öka elsäkerheten? Nu finns både en folder och en video som du kan kika på och dela med dig av. För elsäkerheten måste öka. Alla ska komma hem från jobbet. Varje dag.

Olyckorna måste bli färre. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste rapport om elolyckor, Elolyckor 2020, orsakas olyckorna bland yrkesverksamma i tre fjärdedelar av fallen av felbeteende. Elsäkerhetsverket anser att flera av de allvarliga elolyckorna hade kunnat undvikas. Det behövs alltså både rätt kunskap och rätt attityd. Detta är just vad Wattityd handlar om.

Wattityd är ett initiativ taget av Energiföretagen och våra medlemmar, för att öka elsäkerheten på arbetsplatserna. Med Wattityd vill vi:

  • Minska antalet personolyckor och skapa säkrare anläggningar
  • Bidra till att skapa rätt attityd
  • Möta ett ökat behov av kvalitetssäkrad utbildning i en växande bransch 
  • Öka tilliten till de utbildningar och certifikat som utfärdas

Wattityd ska ge rätt kunskaper och rätt attityd till elsäkerhet i det dagliga arbetet. Inom våra registrerade varumärken EBR och ESA tar vi fram rätt kunskap tillsammans med branschen, för branschen. Det är grundstenen inom Wattityd.

Vi genomför inga utbildningar själva inom Wattityd, utan tecknar avtal med seriösa utbildningsanordnare som också sätter säkerheten främst. Energiföretagen tar även ansvar för att lärarna har rätt kunskaper, attityd och pedagogik. På så sätt säkrar vi hela kedjan. När du efterfrågar utbildningar inom Wattityd kan du alltså vara säker på att medarbetarna får med sig vad de behöver.

Genom Wattityd-portalen möjliggör vi för anläggningsägarna att hitta utbildnings­anordnare, lärare och certifierade yrkesverksamma. Vi underlättar också hanteringen av administration av deltagare och certifikat. Här kan du som anläggningsägare till exempel se om en medarbetare eller underentreprenör verkligen har ett giltigt certifikat, och därmed också kvalitetssäkrad kunskap, för det uppdrag hen är anlitad för.

För att presentera Wattityd närmare har Energiföretagen tagit fram en folder där du kan läsa mer och en kort video som lyfter det viktigaste:

Läs foldern, och sprid gärna vidare till dem som behöver komma med på tåget.

Här berättar Kristian Öhrn, Energiföretagen, mer om Wattityd och målet med initiativet:

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

Du kommer direkt till Wattityd-portalen via www.wattityd.se

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kristian Öhrn

Kristian Öhrn

Affärsutvecklare
Enhet: Kompetenscentrum
Telefon: 08-677 26 48
E-post: kristian.ohrn@energiforetagen.se