Full fart i Jämtkrafts lärlingsprogram

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Pandemin har ändrat förutsättningarna för många bolag att ta emot praktikanter och studiebesök och på många håll är skolsamarbeten helt pausade. Men på Jämtkraft har man inte låtit genomförandet av det nya lärlingsprogrammet grusas.

Lärlingsprogrammet för distributionselektriker har genomförts som planerat på Jämtkraft och startade under hösten 2020.

– Vi kan inte sitta och vänta på att andra ska lösa våra problem, vi måste skapa sätt att själva visa upp framtidsyrkena och locka folk till oss, säger Jens Halvarsson, sektionschef på Avdelningen för underhåll och spänning.

Jens är en av dem som i fjol planerade Jämtkrafts nya lärlingsprogram för distributionselektriker. Man hade initierat ett samarbete med STF utbildning där mycket av innehållet redan var klart, men de praktiska momenten saknades. Under planeringen tog Innanförskapsakademin kontakt, en tillväxtsatsning som vänder sig till nyanlända och ungdomar i Östersund, och som bidrog med både idéer kring en integrerad praktik och inte minst en förfrågan kring möjligheten att ta emot ”en kille som lyser som en stjärna”. ”Stjärnan” var ingen mindre än Mohammad Saadat som tidigare praktiserat och sommarjobbat på Jämtkraft och som var på väg att ta sin gymnasieexamen från el- och energiprogrammet.

Mohammad är en av de ensamkommande afghanska ungdomar som kom till Sverige under 2015 och som omfattats av den nya gymnasielagen. Ungdomar som levt i ovisshet under lång tid och som har kravet på sig att snabbt skaffa sig en tillsvidaretjänst för att kunna få ett uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag flydde tillsammans med mina föräldrar och syskon från Afghanistan via Turkiet, berättar Mohammad. Men vi fastnade där och jag fick på egen hand ta mig till Sverige. Efter två år på ett ungdomsboende i Stockholm där min asylansökan fick avslag flera gånger så anvisades jag till Östersund. Jag visste inte så mycket mer än att jag skulle längre norrut, in i skogen, att det var ännu kallare och att jag skulle söka in på gymnasiet.

Mohammad var oroad och stressad över avslagen och hans ansökan till byggprogrammet kom därför in för sent. Kvar fanns plats på el- och energiprogrammet, ett område han knappt kände till sedan tidigare.

– I byn där jag växte upp kom belysningen från några diesellampor, så det mesta jag började läsa på gymnasiet var helt nytt. Men efter första praktikperioden började jag tycka att det var kul och intressant och jag visste att jag behövde gå en utbildning som verkligen leder till jobb.

Efter gymnasieexamen blev det bråttom. Trots pandemin så ville Jämtkraft inte missa chansen att starta en första lärlingsomgång, inte minst när de förstod den akuta situationen för Mohammad som var i stort behov av en anställning för att inte bli utvisad till Afghanistan. I augusti påbörjades lärlingsutbildningen och den 1 oktober skrevs kontraktet som leder vidare in i en tillsvidaretjänst efter avslutat program.

– Jag vill verkligen tacka Jämtkraft för den här chansen… börjar Mohammad men Jens avbryter.
– Nej men vänta här nu, det är ju vi som ska tacka dig! Vi är till viss del ett betongrövsföretag som behöver ta alla chanser vi kan för att få in ännu mer mångfald och du lär oss jättemycket. Och kan du dessutom visa andra och vara en dörröppnare för fler så är det en otrolig möjlighet för oss som bolag!

Mohammad skrattar och det är tydligt att han trivs med både kollegor, arbetsuppgifter och den jämtländska naturen.

– Vad jag vill göra om 5 år? Mohammad upprepar frågan.  Jag vill bli helt färdig distributionselektriker och jobba med det, kanske någon gång plugga vidare till elkraftingenjör, men jag får se. Jag har flera vänner och bekanta i Östersund nu och trivs bra här. Ja, kanske bor jag kvar hela livet.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se