Rekord på Fjärrvärmedagarna med deltagare från hela Norden

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Fjärrvärmedagarna 2023 samlade ett rekordstort antal deltagare. Många var på plats som deltagare, medverkande och utställare, och i år var alla nordiska länder representerade.

– Vi vill vi se vad som rör sig i andra länder, speciellt Sverige där ni är väldigt bra på fjärrvärme, sa Birgitte Johannessen från Hafslund i Oslo, en av de nordiska deltagarna.

Årets Fjärrvärmedagarna var både festliga och fullspikade. Många gladdes åt att träffa branschkollegor och att ta del av att ta del av det mest aktuella inom fjärrvärme. Från Norge kom Birgitte Johannessen, tillsammans med kollegorna Fredrik Torbjornsen och Monica Havskjold, samtliga från Hafslund Oslo Celsio.

Fjv-dagarna23_Birgitte-Johannessen_Fredrik Torbjornsen_Monica Havskjold_Hafslund-Oslo-Celsio_800x533.jpg

– Vi kommer för att få inspiration. Eftersom vi jobbar med utveckling vill vi se vad som rör sig i andra länder, speciellt Sverige där ni är väldigt bra på fjärrvärme, säger Birgitte Johannessen från Hafslund i Oslo.

Kollegorna instämde och Monica Havskjold framhöll särskilt att hon gillade passet om EU-politik, även om Norge inte är medlemmar. ”Vi påverkas ju mycket ändå”.

Fjärrvärmedagarna bjöd som vanligt på en blandning av aktuell fjärrvärme- och fjärrkyleforskning, intressanta exempel från olika företag, politik, teknik, bränslefrågor och kundens perspektiv.

– Jag är särskilt glad åt att vi fick in kundernas perspektiv, både i helheten och i sessionen kund och marknad, säger Daniel Lundqvist, ansvarig för marknadsfrågor fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen Sverige och en av moderatorerna för konferensen.

Det är i norr det händer

Ett uppskattat pass var det som samlade exempel från norra Sverige. Där berättade Luleå Energi och SSAB om arbetet med att ta tillvara restenergier för ökad hållbarhet och säkrad fjärrvärme, Skellefteå kraft om nya utmaningar, möjligheter och samarbeten samt Kiruna kraft om spillvärmesamarbetet med LKAB. Även den andra dagen blev det lite norrlandsfokus, med Umeå Energi som berättade om sitt arbete med e-metanol från vätgas och koldioxidinfångning.

– Äntligen fick vi till ett pass med allt intressant som händer i norra Sverige. Det har varit på min lista ända sedan förra året, avslöjar Lina Enskog Broman, ansvarig kraftvärme, fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen, som också modererade detta pass.

Nöjda utställare

Fjärrvärmedagarna satte inte bara deltagarrekord – alla utställarplatser var också fullbokade. Bland de 15 utställarna fanns leverantörer av rör, energitjänster, pumpar och mycket mer. De uttryckte sin uppskattning över att vara på plats och möjligheten att hitta ingångar till nya affärer.

– Fjärrvärmedagarna är en samlingsplats där alla i branschen är, så det är väldigt bra att vara här, sa Göran Wallmark, från utställarföretaget Arne Jensen, som erbjuder läcksökning på alla trycksatta rör.

Fjv-dagarna23_Goran-Wallberg_Arne-Jensen-AB_800x533.jpg

Några röster i vimlet

Fjv-dagarna23_Richard-Folkebrant-ENA-Energi_800x533.jpg

– Fjärrvärmedagarna är ett bra sätt att snabbt få en bild och en överflygning om vad som är viktigt inom fjärrvärmeområdet för dagen, konstaterad Richard Folkebrant, ENA Energi. Han har ganska nyligen återvänt till energibranschen efter tio år i en annan bransch och uppskattade både att träffa gamla bekanta och att få en aktuell bild av vad som är på gång.

 

Fjv-dagarna23_Lena-Engholm_Mjölby-Svartadalen_800x533.jpg

– Det bästa är att träffa alla kollegor och höra vad de gör och lära sig av dem. Att få jättebra tips att ta med hem. Det har varit väldigt intressant att få höra vad de har gjort i Kiruna, Luleå och Skellefteå. Jag har faktiskt redan hittat några grejer som jag tänker att vi ska kunna använda oss av, sa Lena Engholm, Mjölby-Svartådalen Energi.

 

Fjv-dagarna23_Helena-Hellstrom-Tekniska-verken-Linköping_800x533.jpg

–  Imorgon kommer jag att vara med på blocket som handlar om marknad. Det kanske är det som jag jobbar med mer fokuserat i vardagen, så det ser jag fram emot. Det bästa hittills har varit att få ett brett ”scope” av hela branschen, det har varit jättebra föreläsare. Väldigt inspirerande, underströk Helena Hellström Tekniska verken i Linköping, som debuterade som deltagare på Fjärrvärmedagarna.

Fjv-dagarna23_Magnus-Johansson_LuleaEnergi_800x533.jpg

Magnus Johansson har varit på Fjärrvärmedagarna minst tio gånger. I år var han dels med som föreläsare och berättade om hur de tillvaratar restenergier i Luleå, dels som deltagare:

– Man får ju verkligen en rejäl årssummering, vad som hänt sen sist, i både stort och smått; Strategifrågor, lite här och nu-frågor och väldigt mycket framåtblick, summerade han.

–  Vi har startat planeringen inför nästa års Fjärrvärmedagarna, som blir i april 2024.  Den som vill bli påmind kan lämna en intresseanmälan för att bli kontaktad när plats och datum är spikat, säger Susan Öhrbom, projektledare för Fjärrvärmedagarna. Lämna din intresseanmälan här.

Fakta från Fjärrvärmedagarna 2023

  • Över 200 deltagare
  • Deltagare, föredragshållare och utställare från Sverige, Danmark, Norge och Finland
  • 15 utställare
  • 18 gemensamma programpunkter
  • Tre parallella sessioner med totalt 11 programpunkter inom områdena; Teknik och utveckling, Kund och marknad samt Styrmedel och miljö
 

Kontakta mig om du vill veta mer

Susan Öhrbom

Susan Öhrbom

Projektledare
Enhet: Kompetenscentrum
Telefon: 08-677 27 65
E-post: susan.ohrbom@energiforetagen.se

Daniel Lundqvist

Daniel Lundqvist

Ansvarig marknadsfrågor fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 06
E-post: daniel.lundqvist@energiforetagen.se

Lina Enskog Broman

Lina Enskog Broman

Ansvarig kraftvärme, fjärrvärme och fjärrkyla
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 16
E-post: lina.enskog.broman@energiforetagen.se