Kommunikationstöd för föreläsningarna

Publicerat av: Lisa Hjelm ·

Tips till dig som ska kommunicera Energi- och teknikföreläsningar

  • Ta hjälp av text och citat nedan för att berätta om ATT och VARFÖR ni valt att arrangera Energi- och teknikföreläsningar.
  • Berätta också om det finns eventuella kringarrangemang; studiebesök eller företagsrepresentant som ska tala eller liknande.
  • Det är lika viktigt att berätta för omvärlden, till exempel via lokaltidningen, som att berätta för era medarbetare att ni arrangerar Energi- och teknikföreläsningar.
  • Lämpliga pressbilder finns för nedladdning på den här sidan.
  • Lämpliga korta filmer som beskriver föreläsningarna finns också för nedladdning här.
  • Frågor om föreläsningarna besvaras av Anna Wärmé, Energiföretagen Sverige, se kontaktuppgifter nedan.

Kommunikationsbrief som pdf

Bild 1 - Föreläsare framför back-drop
Bild 2 - Föreläsare entusiasmerar
Bild 3 - Publik

Film - Vad är Energi- och teknikföreläsningarna? (3 min)
Film - Vad är Energi- och teknikföresläsningarna? (30 sek)

Kommunikationsbrief

Energi- och teknikföreläsningar
– för att få fler att söka sig till vår framtidsbransch!

Varför Energi- och teknikföreläsningar?

Vi vill bidra till att fler elever, framför allt tjejer, väljer teknikutbildningar. Energi – och teknikföreläsningar är ett enkelt, tydligt och engagerande koncept som förmedlar kärnan i uppdraget, jobbet och möjligheterna som finns i energibranschen.

Kompetensbehovet i energibranschen är stort, både till antalet personer men också breddningen av kompetens. Flera olika typer av kompetensen behövs, inte enbart elingenjörer, utan också IT-kompetens, forskning, ekonomi och affärsutveckling. Det visar våra regelbundna kompetenbehovsanalyser.

- Vi ser att det finns ett stort folkbildningsbehov även i de stora grupperna som redan har en generell behörighet till att läsa till ingenjör. Och det finns många trender att vara med och vända, säger Björn Nordén, projektledare hos ECC. Inte minst för att öka andelen tjejer som intresserar sig för branschen. Många väljer också alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Det måste vi vara med och ändra på.

Energi- och teknikföreläsningar i samarbete med det lokala energiföretaget

Föreläsningarna kan anpassas i både tid och rum, men görs sig allra bäst i samarbete med lokala energiföretag. Många har redan tagit chansen att bjuda in skolor till sina egna lokaler, för att erbjuda föreläsningarna i samband med att visa upp sin verksamhet.

- Energi och teknikföreläsningarna både inspirerar och informerar ungdomar om framtidens spännande utmaningar som finns i branschen. De bidrar till att öka förståelsen och intresset för energibranschen hos tusentals ungdomar, säger Joakim Forsberg, Employer branding specialist Mälarenergi.

Energiföretagen Sveriges roll i Energi- och teknikföreläsningarna

Energiföretagen Sverige är stolt nationell samarbetspartner till Energy Competence Center som sedan 2015 driver föreläsningarna tillsammans med systerprojektet Arbetsmarknadskunskap.

– Kommunikatörerna från ECC brinner för energi- och miljöfrågorna, precis som vi, och vill inget annat än att få eleverna att inse vilka yrken och utvecklingsmöjligheter som finns för dem i vår bransch. Energin och engagemanget som tar tag i eleverna under lektionerna går inte att ta miste på, säger Anna Wärmé, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Energiföretagen.