Kompletterande förslag till fjärr- och kraftvärmestrategin
Publicerat av: Eva Rydegran ·
Energiföretagen lämnade den 30 september kompletterande förslag till arbetet med en fjärr- och kraftvärmestrategi till Klimat- och näringslivsdepartementet.
Energiföretagen ser det som angeläget att Energimyndighetens förslag i fjärr- och kraftvärmestrategin genomförs brett för att dess roll i att avlasta elsystemet och i elektrifieringen ska kunna bibehållas. Genomförandet av förslagen i strategin är centrala för att behålla fjärrvärmens konkurrenskraft och bidra till att dämpa fjärvärmeprisutvecklingen. Energiföretagen vill med inspelet komplettera arbetet med en fjärr- och kraftvärmestrategi med ett antal ytterligare förslag utöver de 17 förslag som redovisats i Energimyndighetens strategirapport inom följande områden:
- Ett helhetsperspektiv är angeläget och systemnyttor bör ersättas fullt ut bland annat att genom att Svenska kraftnät bör fortsätta att utveckla stödtjänste-marknaderna, stödja utbyggnaden av ö-driftsförmåga och även kunna stödja systemnyttor som fjärrvärmen kan tillhandahålla vad gäller bränsle- och förbrukningsflexibilitet.
- Förslag om att bredda Klimatklivet, eller ett motsvarande parallellt stöd, till att omfatta stöd till investeringar som bidrar till ökad energi- och resurseffektivitet – och inte endast minskade klimatpåverkande utsläpp - i bland annat till sammankopplingsledningar för spillvärme och termiska lager.
- Se över energi- och koldioxidbeskattningen så att fjärrvärmen får rätt omställningsförutsättningar till lägre kostnader, bland annat med slopad bioolje- och biogasskatt, samordnad koldioxidbeskattning med införandet av det nya ETS2-systemet, och exkludering av biobränslen och avfall fullt ut i den pågående EU-förhandlingen om ett nytt energiskattedirektiv samt införande av en konkurrensneutral energibeskattning av el för fjärrvärmeföretags industrileveranser fullt ut.
- Genomförandet av Fit-for-55-paketets lagstiftning om energieffektivitet (EED) och byggnaders energiprestanda (EPBD) behöver beakta fjärr- och kraftvärmens systemnyttor bland annat vad gäller utformningen av nya energikrav i byggnader, energirenoveringskrav samt energi- och klimatdeklarationer. Energibesparingar som uppnås i energiomvandlingen och distributionen av effektiv fjärrvärme och fjärrkyla behöver också beaktas i framtagande av ett nytt svenskt energieffektiviseringsmål.
Energiföretagen kommer nu ha en vidare dialog med Regeringskansliet om förslagen. Energiföretagens kompletterande förslag till fjärr- och kraftvärmestrategin kan du läsa här.
Kontakta mig om du vill veta mer
Erik Thornström
Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se