Ny rapport för ett konkurrenskraftigt och blomstrande Europa
Publicerat av: Kalle Lindholm ·
I måndags presenterade tidigare ordföranden för europeiska centralbanken Mario Draghi en rapport om EU:s konkurrenskraft. Huvudbudskapet är att ytterligare investeringar på omkring 800 miljarder Euro per år behövs för att säkra Europas framtida välstånd. Rapporten målar upp ett Europa i akut behov av vitalisering som halkar efter både USA och Kina. Lösningen är en brådskande räddningsaktion i storleksordningen av en dubblerad Marshallplan.
Rapporten, som beställts av EU-kommissionens ordförande Ursula von Der Leyen, pekar ut tre huvudområden där EU måste agera kraftfullt för att:
- stänga innovationsgapet mellan EU och huvudkonkurrenterna USA och Kina, särskilt inom avancerade teknologier.
- få ner de höga energipriserna samtidigt som de fossila bränslena fasas ut i övergången till en mer cirkulär ekonomi.
- öka europeisk säkerhet och minska beroendet från omvärlden.
Fossila bränslen måste ersättas i högre takt
På energiområdet lyfter Draghi fram strukturella problem som grundorsaken till Europas höga energipriser jämfört med USA. Europas begränsade egna naturresurser och svaga förhandlingsmöjlighet på den globala marknaden är problematiska. Men även utmaningar med den europeiska energimarknaden där utbyggnadstakten både för förnybara energikällor och nät beskrivs som för långsam och ofta suboptimal.
Ett minskat gas-beroende, förenklade och kortade tillståndsprocesser och ytterligare harmonisering av utsläppshandel och skattereglering på EU-nivå lyfts som möjliga lösningar. Ett konkret förslag från Draghi är att det tas fram en kombinerad plan för utfasning av fossila bränslen och stärkt konkurrenskraft.
Energiföretagen instämmer – ökad konkurrenskraft och klimatomställning behövs
Energiföretagen håller med om Draghis slutsats att dagens elmarknad inte klarar utbyggnad av ny fossilfri elproduktion i tillräcklig grad för att klara omställningen. En översyn av EU-regelverken har nyss genomförts, framdrivet av den energikris som utlöstes efter Rysslands invasion av Ukraina. Den har förstärkt kundernas ställning på marknaden, utan de kontraproduktiva politiska pristak som först diskuterades. Men för att kunna möta framtida efterfrågan på produktion och nät, samt klara en flexibel och digital framtid behöver regelverken ytterligare översyn.
– Det behövs stärkt konkurrenskraft med fokus på regelförenkling och genomförande där klimatmål och ambitionerna kvarstår. Nya regelverk så väl för elmarknaden eller kopplade till skatteregleringar på EU-nivå bör dock inte stressas fram, vilket skedde under energikrisen säger Sara Emanuelsson, enhetschef för Politik och Samhälle.
Ny plan på väg – Energiföretagen vill se tydligare ansvar för omställningen
Energiföretagen lyfte redan före EU-valet fram att Europa står inför viktiga vägval. Draghis rapport väntas staka ut vägen för den närmaste femårsperioden i EU. Slutsatserna ska bidra till den nya EU-kommissionens långsiktiga arbete och landa i en ny plan för Europas konkurrenskraft och välstånd. Specifikt så väntas lanseringen av en ny Clean Industrial Deal ske under kommissionens första 100 dagar. Denna tar vidare konceptet från nuvarande mandatperiods gröna giv, men nu med fokus på en konkurrenskraftig industri.
– Energiföretagen ser fram emot att ta del av den nya kommissionens Clean Industrial Deal, och välkomnar det fortsatta fokuset på energi och omställning. Vi får inte tappa fart i den europeiska klimatomställningen med elektrifiering och fossilfrihet som ledstjärnor. Kommissionens utpekade mål om en 90-procentig minskning av utsläppen till 2040 måste slås fast och bli en del av bindande lagstiftning. Däremot ska EU inte detaljstyra hur målen nås utan låta medlemsstaterna själva hitta sina lösningar fortsätter Sara Emanuelsson.
Ett annat förslag från Energiföretagen är att tillsätta en EU-kommissionär med ansvar för den gröna omställningen. Politisk styrning mot full utfasning av fossila bränslen kräver en kommissionär som håller kursen och kan hantera de målkonflikter som uppstår. Det återstår att se om en sådan post platsar i den nya kommissionen som presenteras inom kort.
Mer information
Lyssna på presskonferensen i efterhand här.
Läs även nyhet om Ursula von der Leyens fokus inför den nya mandatperioden.
Kontakta mig om du vill veta mer
Emmy Harlid Westholm
Projektledare Public Affairs
Enhet: Politik & Samhälle
Telefon: 08-677 25 23
E-post: emmy.harlidwestholm@energiforetagen.se
Sandra Hult
Ansvarig Energiföretagens Brysselkontor
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: +32 470 89 01 18
E-post: sandra.hult@swedenergy.se