Projektet Fjärrvärme för en ny tid går i mål

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Fjärrvärme för en ny tid är ett projekt som initierats av Energiföretagen och som drivits av Profu. 30 fjärrvärmeföretag har deltagit i arbetet med att ta fram en framtidsbild för fjärrvärmen och med att analysera och identifiera fjärrvärmens roll i energisystemet och i samhället. Nu är projektet i mål och det framtagna materialet finns tillgängligt för alla medlemmar.

Värmemarknaden är under ständig förändring och upprinnelsen till projektet ”Fjärrvärme för en ny tid, var att man ville göra en genomlysning av fjärrvärmens framtida roll och förutsättningar.

Över tid har fjärrvärmeföretagen i Sverige förändrat och anpassat fjärrvärmesystemen till förändringar i när- och omvärlden. Det har inneburit anpassning i allt från lokala spillvärmeförutsättningar, energipriser och styrmedel till kundkrav/-önskemål.

Under 2021 hade dock antalet förväntningar och krav på fjärrvärmen nått nya nivåer samtidigt som konkurrensen mot framför allt värmepumpar fortsatte att öka. Branschen började då att diskutera om det inte var dags att blicka framåt i ett lite längre perspektiv för att ta fram ett underlag för att diskutera fjärrvärmens framtida mål och inriktning.

Energiföretagen och Profu formulerade då ett projektförslag med ett brett och ganska öppet anslag för analys av framtiden. Projektet kom att genomföras tillsammans med ett 30-tal fjärrvärmeföretag med representanter från små och stora företag från söder till norr.

Inledningsvis gjordes flera analyser där resultaten kunde skickas in till arbetet med Energimyndighetens fjärrvärmestrategi. Därefter analyserades ett flertal av de större frågorna såsom Fit-for-55, fjärrvärmens påverkan av förändrad tillgång på biobränslen och avfall, men också fördjupningar kring kunderna och den lokala elnätsnyttan av fjärrvärme och kraftvärme.

Sammantaget resulterande detta i (förutom ett antal rapporter) korta samman­fattningar kring ett antal viktiga temaområden tillsammans med två PowerPoint-serier dels från projektet, dels som en sammanfattning från Energiföretagen Sveriges perspektiv. Genom den breda och djupa branschkunskapen som var representerad i referensgruppen är de samman­fattande resultaten både baserade på detaljerade analyser och inte minst viktigt – diskussionerna i gruppen.

Emil Berggren som är gruppchef och ansvarig fjärrvärme på Energiföretagen började med att delta i projektet när han var anställd på Tekniska verken.

– Jag kom in i projektet som referensgruppsmedlem från ett medlemsföretag från start, och har deltagit i den aktiva referensgruppen fram till slutet av projektet under 2024. I min nya roll på Energiföretagen ska jag ta med mig resultatet från projektet och förvalta det på bästa sätt, genom att bland annat sprida det i medlemskretsen så att materialet kommer till praktisk användning hos våra fjärrvärmeföretag.

Det nu framtagna materialet kan användas med ett flertal olika syften och i olika sammanhang för att diskutera fjärrvärmen och dess framtida utveckling. Materialet kan förslagsvis användas som framtidsscenarier och för att ge exempel på kritiska nyckelfaktorer i medlemmarnas strategiarbete. Delar av materialet ska också kunna fungera som underlag för medlemmarnas framtagande av verksamhetsplaner och strategiska inriktningar/-beslut.

Projektledaren John Johnsson, Profu, konstaterar att projektet var ett agilt projekt i en mycket föränderlig tid:

– Det har nästan varit svårt att mellan mötena förbereda de nya frågor som dykt upp sedan mötet innan. Samtidigt var det en projektform som var nödvändig nu när omvärlden rör sig med en sådan hastighet. Under hösten har jag varit ute på ett flertal styrelsemöten hos fjärrvärmeföretag och kunnat konstatera att materialet fungerar väldig bra för att diskutera framtiden.

– I och med projektleveransen får vi också ett aggregerat grundmaterial för värme och fjärrvärmebranschen som vi kan utgå från för att använda i andra sammanhang; till exempel när vi möter myndigheter, politiker och kundrepresentanter, säger Emil Berggren. Jag kommer att presentera materialet på vårens regionmöten så då ser jag fram emot att ta emot inspel från våra medlemsföretag.

Du som medlem hittar sidan med material från projektet att ladda ner här (kräver inlogg).

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Emil Berggren

Emil Berggren

Gruppchef och ansvarig fjärrvärme
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 25 51
E-post: emil.berggren@energiforetagen.se