Ihab Alhalabi fick jobb på Kalmar Energi

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Ihab Alhalabi har idag en anställning som mätadministratör på Kalmar Energi, något han är både glad och stolt över. Men vägen dit har varit långtifrån spikrak.

Efter att ha läst en 5-årig utbildning inom elektroteknik och kommunikation på universitetet i Damaskus började Ihab Alhalabi jobba på Syrian Airlines. Först som systemingenjör för passagerar- och biljettbokningssystemet och därefter åtta år som avdelningschef för ett team på 50 anställda tekniker och ingenjörer.

I slutet av 2015 kom Ihab till Sverige och vardagen förändrades på många olika sätt. Han började studera svenska på SFI och fick ganska snart möjlighet till två olika språkpraktikplatser som utvecklade hans förmåga att tala och förstå svenska avsevärt.

I november 2016 kom han i kontakt med Kalmar Energi där han erbjöds en praktikplats på deras Mätavdelning. Han trivdes på direkten! Och arbetsgivaren trivdes med honom – praktiken övergick till en projektanställning som nu är förlängd i ytterligare ett år.

Ihab berättar engagerat att han installerar och felsöker mätare, hanterar arbetsordrar som ska skickas till teknisk service och testar och verifierar nya modeller. Att arbeta med "smarta elnät" är intressant och inte minst att få jobba med teknik inom hans kompetensområde upplever han både viktigt och roligt.

- Men det bästa är att få jobba i en så underbar arbetsgrupp; vi är som ett fotbollslag – alla kämpar för att det ska bli mål!

Ihab reflekterar kring skillnaderna mellan att arbeta på en syrisk arbetsplats och en svensk dito och konstaterar att något han uppskattar i Sverige är de tydliga arbets- och befattningsbeskrivningarna och att det finns specificerade realistiska och mätbara mål.

- Jag vet inte hur det ser ut överallt i Sverige men på Kalmar Energi är arbetsfördelningen väldigt tydlig, vilket ansvar man har, och att det hela tiden finns en dialog om sådant. Det är mycket bra!

För honom har den största utmaningen varit att lära sig yrkessvenska. Han upplevde inte att arbetsgivaren ställde särskilt höga krav på hans språkförmåga när han började som praktikant, men det har varit viktigt för honom själv att utveckla det språk som man inte lär sig på Komvux utan som är unikt för en viss bransch och arbetsplats. Inte minst då han hoppas på att få vara kvar på företaget och i framtiden kunna arbeta som projektledare.

- Om tre år hoppas jag ha förbättrat min svenska så pass mycket att jag kan driva projekt självständigt på Kalmar Energi.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se