Desale från Eritrea fick praktik på PiteEnergi

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Sedan ett par månader praktiserar Desale Aregay, 32 år gammal från Eritrea, på PiteEnergi som dokumentationstekniker och alla verkar nöjda med nytillskottet. Ur företagets perspektiv är det framför allt en ökad mångfald som lockar och för Desale är det till stor nytta att få samverka med kollegorna och upptäcka vad som skiljer sig från arbetet i hemlandet och vad som är ungefär detsamma.

Det var i samband med Sobonas (Kommunala företagens arbetsgivarorganisation) energiupprop som PiteEnergi bestämde sig för att ta emot nyanlända personer på praktik. Företaget tyckte det var viktigt ur ett kompetensförsörjningsperspektiv men också för att öka mångfalden och minska riskerna för diskriminering. Sedan ett par månader praktiserar Desale Aregay, 32 år gammal från Eritrea, på PiteEnergi som dokumentationstekniker och alla verkar nöjda med nytillskottet.

- Jag har varit här i två och en halv månad nu och det absolut bästa är alla trevliga kollegor som jag lärt känna, säger Desale.

Sara Lundberg, personalutvecklare, ser många möjligheter med att ta emot nyanlända personer på praktik.

- Vi vill ta tillvara den kompetens som finns, det är något som är viktigt för hela branschen och framförallt gynnar det arbetsmiljön i stort då mångfalden ger oss fler perspektiv.

Marcus Nordefors, Desales handledare, instämmer.

- Det är jätteintressant att få lära känna Desale, lära mig av hans erfarenheter, få veta mer om Eritrea, ja – helt enkelt att få massa nya insikter.

Desale har med sig en treårig högskoleingenjörsutbildning inom elteknik samt en halvårs påbyggnad inom solceller från Eritrea. En hel del känns igen från hemlandet; samma typer av kablar och luftledningar bland annat. Han har stor vana av att ha jobbat med på ritningar i pappersformat och slås av hur digitalt arbetet är i Sverige där datorn är det mest framträdande arbetsverktyget även om papper och penna är till glädje även här.

På frågan om PiteEnergi kommer fortsätta ta emot nyanlända praktikanter svarar Sara Lundberg:

- Vi har hittills utbildat en handledare per avdelning för att skapa förutsättningar och planen är definitivt att ta emot fler personer inom företaget, säger Sara Lundberg.  Men vi vill också ta oss tid att utvärdera efter denna praktikperiod; hur kan vi bli ännu bättre på detta? Är det något vi bör göra annorlunda?

Desale är mycket nöjd med sin praktikplats och hoppas att det kan finnas en fortsättning för honom längre fram.

- Jag skulle verkligen vilja jobba på PiteEnergi om det finns chans till det framöver!

Läs om Sobonas Energiupprop och anmäl ert företag också.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se