EBR Beredarträff – nätverk och fortbildning – firar 20 år

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

I början av december förra året hölls EBR Beredarträff i Saltsjöbaden utanför Stockholm. Cirka 100 personer samlades för att nätverka och fortbilda sig. Vi har låtit de tre från Energiföretagen som oftast deltar i träffen berätta mer. Och nästa år firas 20-årsjubileum i självaste Kolmården.

EBR Beredarträff är ett årligt arrangemang på två dagar med snart gamla traditioner. Förra årets träff var den 19:e i ordningen. Träffen vänder sig till beredare, planerare, konstruktörer, människor som arbetar med detaljplanering inom projekt. Det kan egentligen vara samma funktion som benämns på olika sätt hos företagen.

De som förklarar detta är Johanna Rosenlind, Christer Gruber och Peter Silverhjärta från Energiföretagen Sverige, som alla arbetar med EBR. Vi har fått en pratstund med dem om EBR Beredarträff senast, med blick mot nästa som blir 20-årsjubileum. För enkelhetens skull låter vi dem svara med en och samma röst.

Är det ni som ligger bakom EBR Beredarträff?

– Energiföretagen sköter genomförandet av träffen. På hemmaplan togs programmet senast fram av Jenny Åkerberg Tattaranno. På plats agerade region Nords chef Mats Andersson moderator. Vi tre hade, kan vi säga, allt i allo-roller och gjorde egentligen samma saker alla tre. Vi arrangerade det praktiska, tog hand om utställarna och föredragshållarna, inklusive åhörarnas frågor till talarna och oss själva. Ibland var vi uppe på scen och deltog i programpunkter. Vi är EBR-representanter och hoppas också kunna ge ett personligt intryck. Det ska vara lättsamma och viktiga tillställningar.

Vad är syftet med Beredarträffen?

– Det är en årlig träff som ska ge en ordentlig uppdatering, det handlar om nätverkande för dem som är här och fortbildning. Detta sker på olika sätt. Det dyker till exempel upp många frågor till podiet som vi kunde ta hand om lätt via en app. Det blir också mycket tid för dialog med utställare i pauserna. Även de externa föredragshållarna deltog i kunskapsutbytet.

Vad säger ni om det senaste programmet apropå externa föredrag?

– Vi försöker alltid få med programpunkter av betydelse för branschen. Den här gången hade vi Trafikverket, Lantmäteriet, Norrländska Skogsbyrån och en intressent inom fiberförläggning på plats. Det var intressant till exempel att höra om skogsvärdering, där vi fick insikt i detaljerna, det är värdefull kunskap för den som vill bygga ledningar. Lantmäteriet berättade mycket om skyldigheter och rättigheter för en fastighetsägare och bredband är ett växande område som vi la extra krut på. Teoripass varvades också med grupparbeten. Vi kan konstatera att markägarfrågor och tillståndsfrågor är de svåraste frågorna.

Kom det fram något oväntat under dagarna?

– Trafikverket kom med väldigt intressant info på en fråga om ledningsdragning längs väg. De gav en indikation om att det skulle fungera att förlägga kabeln i ytterslänt av vägen istället för att behöva gå in en bit i skogen. Det skulle underlätta och minska kostnaderna rejält.

Var det fullsatt och hade folk det trevligt?

– De senaste fem åren har vi märkt en stigande trend i intresset. Vi var totalt cirka 100 personer och höll till på Vår gård i Saltsjöbaden. Tillsammans med ett 20-tal utställare betyder det fullsatt. På kvällen blev det mer avslappnade förhållanden med underhållning till middagen också. Men alla var tidigt uppe och pigga dagen efter.

Hur tas Beredarträffen emot, får ni bra betyg?

– Vi har haft väldigt höga betyg, bland de högsta som föreningen kan visa upp. Det har legat på 5,2–5,4 av 6 möjliga. Vi ser det som att EBR har förmågan att samla branschen. Det är främst män som kommer, andelen kvinnor är 10–15 procent men stigande.

Hur firar ni 20-årsjubilueumet i år?

– Vi träffas på Kolmården den 4–5 december. Där har vi faktiskt varit förut så vi kan se det som att vi återanvänder ett bra koncept. När det gäller ämnen för träffen så är det säkerhetens år i år. Någon koppling till det kan det mycket väl bli. Vi hade också ett grupparbete senast om själva beredarfunktionen som vi kan bygga vidare på. Vi ska klura på det här och återkomma med ett riktigt attraktivt program. Man får helt enkelt inte missa årets träff.

Vill ni säga något mer, kanske om EBR generellt?

– Det händer massor i år, vi kan ge några exempel. Cirka 25 nya publikationer kommer ut, bland annat beredarhandledning och beredarhandboken. Vi drar också igång utbildning i kvalitetskontroll, en helt ny roll, som ska vara klar till våren. Även här med tillhörande publikation. Men kronan på verket är naturligtvis mötet i Kolmården i december.

På bilden ovan omges Peter Silverhjärta av Christer Gruber och Johanna Rosenlind.

 

Kontakt

Jenny Åkerberg Tattaranno

Jenny Åkerberg Tattaranno

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 30
E-post: jenny.akerberg@energiforetagen.se