Göteborg Energi: När praktiken blir en win-win

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

På Göteborg Energi är alla överens. En praktikplats eller ett sommarjobb är en oerhörd möjlighet och kan vara avgörande för både den psykiska hälsan och språkutvecklingen, liksom för arbetsgivarlojalitet och karriärutveckling i stort. Med det här upplägget blir alla vinnare. Företag, medarbetare och samhället i stort.

Göteborg är grått och regnigt denna torsdag i november, men inne på anläggningen i Sävenäs är stämningen varm och välkomnande. Vid ett av borden i lunchrummet sitter Kenth Borgvind, enhetschef på driften, och några av hans medarbetare. Jag är på besök för att intervjua Kenth om vilka fördelar han som chef ser med att ta emot praktikanter, men mina frågor hinner knappt ställas eftersom hans personalgrupp spontant och livligt delar med sig av sina självupplevda berättelser.

Murhaf Alsheikh och Rami Alali kom båda till Sverige från Syrien 2015. Murhaf hade flera års erfarenhet av att ha arbetat som energiingenjör och Rami jobbade efter sin masterutbildning på en cementfabrik. Under sitt deltagande i arbetsmarknadsutbildningen ”Korta Vägen” blev det dags att söka praktik och de förstod snabbt att deras bristande svenskkunskaper och avsaknaden av ett professionellt nätverk försvårade det hela. En ideell mentor från Göteborg Energi uppmuntrade dem att kontakta driften och plötsligt en dag dök Kenth Borgvind upp på deras utbildning.

- Kenth är bra på att chocka, skrattar Murhaf. Vi trodde att det var en dröm när han kom till vårt klassrum för att lära känna oss.

Sedan gick det snabbt; rundvisning på verket, prova ut arbetskläder och en månad senare satte praktiken igång för båda två.

- Jamen det gäller att inte krångla till det, säger Kenth och småler. Det är en vitamininjektion att få in lite nytt blod i verksamheten, det behövs, och när man väl har börjat ta in några stycken så blir det till slut som ett självspelande piano!

Idag är både Murhaf och Rami tillsvidareanställda på Göteborg Energi. Murhaf som anläggningstekniker och Rami som dokumentationsingenjör.

Edris Nouri är ursprungligen från Afghanistan men växte upp i Iran och påbörjade en ingenjörsutbildning på Chalmers tre år efter att han kommit till Sverige. Han berättar att hans svenska inte räckte till för att enkelt umgås med jämnåriga på utbildningen och att han efter sitt första studieår upplevde både livet och studierna som väldigt ansträngande. När det var dags att söka sommarjobb var självkänslan låg vilket fick honom att tro att svarsmejlet från Kenth Borgvind från början var fejkat.

- Jag fattade ingenting när han bjöd in mig till Sävenäs för att visa runt och berätta om verksamheten. Till slut var jag tvungen att fråga om inte han skulle intervjua mig och fråga om betyg för jag hade aldrig varit med om den här typen av mottagande.

Kenth förtydligar.

- Man märker ganska snabbt om en individ är lämplig när den är på plats och har personen gått igenom utbildningar så har en sållning redan skett. Det är ju viktigt att ge unga personer möjlighet att visa vad de går för och det gör man enklast på plats; learning by doing.

Efter sommarjobbet har Edris varit anställd som studentmedarbetare under terminerna och kommit tillbaka som sommarjobbare med ett extra ansvar för att introducera nya sommarjobbare. Snart är det dags att skriva mastersuppsatsen, så klart i samarbete med Göteborg Energi.

Isak Lundell har nu arbetat på driften ett par år, men började också som praktikant under slutet av hans utbildning i energi- och processteknik. Isak kommer från Angered i Göteborg. Han beskriver hur Kenth och övriga kollegor var behjälpliga, uppmuntrande och tydliga redan från början med att det ställdes tydliga motkrav, något som han är tacksam över idag då det fått honom att utvecklas. Kenth skrattar.

 - Ja, det var ju lite kämpigt med ditt körkort. Isak småler och även Murhaf skrattar igenkännande.

- Det var det värsta, att komma till tredje uppkörningstillfället och känna att jag bara MÅSTE klara det här nu, efter alla möjligheter jag fått. Men till slut gick det och det var så skönt!

Både Edris och Murhaf har ett par timmars restid till och från jobbet.

-Det tar två timmar för mig att pendla men jag vaknar alltid glad när jag ska hit så det är värt det! säger Edris.

Murhaf trivs så pass bra att han snarare överväger byte av bostadsort än arbetsgivare.

På driftenheten har man nu vanan inne av att ta emot både praktikanter och sommarjobbare och Kenth beskriver att när man väl gjort det ett par gånger så går det mer eller mindre av sig själv. Dessutom så skapas en kultur där personalen ser det som självklart att ta emot nya personer och lära upp.

- Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att det här är win-win, det är minst lika viktigt för oss som har varit här rätt många år nu att få in nya medarbetare som har lite andra perspektiv, erfarenheter och utbildningar. Det berikar åt alla håll!

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se