Yousif ser en ljus framtid som certifierad beredare

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

”Beredarutbildningen ger mig en massa möjligheter och för mig är det viktigt att satsa på en bra framtid” säger Yousif Younis som alldeles nyligen blev certifierad beredare i EBR Beredarskola. Men en bra framtid är inget han alltid tagit för givet då han som tonåring tvingades fly från sitt hemland.

Yousif är född och uppvuxen i Bagdad i Irak, ett land som präglats av oroligheter och konflikter under lång tid. 2003 bestämde sig familjen för att flytta och målet var Europa där delar av familjen redan lyckats etablera sig. Familjens första anhalt blev Syrien och redan dagen efter att de anlänt bröt kriget ut i Irak. Gränserna stängdes, förutsättningarna förändrades och Yousif som då var sexton år började arbeta i en blomsteraffär för att försörja familjen. Åren gick och så småningom fick båda föräldrarna uppehållstillstånd i Sverige men inte Yousif som drabbades av avslag efter avslag. Han var kvar ensam i Syrien och kämpade med ansökningarna, tills han slutligen, med FN:s hjälp, fick uppehållstillstånd i Sverige och kunde återförenas med sina föräldrar.

Yousif började studera svenska med målsättningen att bli polis men allt eftersom han etablerade sig i Sverige så förändrades också framtidsdrömmarna.

- Jag ändrade mig från att vilja bli polis till att istället följa pappa som i Irak jobbat som elingenjör - jag har varit med om så mycket krig och problem hela mitt liv och insåg att jag vill ha ett lugnare liv, inte massa action.

Han jobbade extra på en hamburgerrestaurang och inom rättspsykiatrin samtidigt som han läste in behörigheten för att kunna bli antagen till elkraftsutbildningen i Trollhättan.

Idag, drygt tio år senare, arbetar Yousif på Kraftringens etablering i Billdal. Han har hunnit med konsulttjänster på både WSP och ÅF, men känner sig nu hemma på den relativt nystartade enheten.

- Vi fick vara med från start och verkligen bygga vår egen arbetsplats – montera prylar och har lärt känna varandra riktigt bra. Vi är nästan som en familj!”

Yousif ser framförallt möjligheterna, både privat och i karriären.

- Jag har upplevt massa svårigheter och i livet händer ibland oförutsedda saker, men det finns inte på min karta att ge upp! Jag har en stöttande familj, bra chef och känner att det hela tiden går att utveckla sig – inte minst med beredarskolan där jag fått lära känna massa nya människor och kollegor.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se