EBR Metod- och maskindagar 2022 är igång – sol, folk och fest

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Ett hett efterlängtat evenemang slog upp portarna igen. EBR Metod- och maskindagar i Eskilstuna visade upp sin allra bästa sida när över 800 deltagare kom den första dagen för att bekanta sig med nyheterna inom elnätsbranschen. Den här gången betonades vikten av mässan ännu mer inför förestående klimatomställning och elektrifiering där EBR spelar en mycket viktig roll.

Det har gått fyra år och en pandemi sedan det senast begav sig, förra gången i Falun. Det traditionella fyraårsintervallet mellan mässtillfällena kunde därmed hållas. Folk kom som vanligt i massor och lät sig förevisas teknik på de åtta stationer som hade byggts upp på fälten i Vilsta utanför Eskilstuna. Att detta var efterlängtat märktes på de många glada minerna som sken ikapp med solen på fältet.

jon_2022-05-16_0117_web.jpg

Invigning med pompa och ståt

Mässan rivstartade med en invigning där exotiska inslag ingick: som en lokal musikkår, en fingerfärdig trollkarl och en slalomåkare på grässkidor. Invigningens huvudpersoner – Kjell Andersson, vd på Eskilstuna Strängnäs Energi Miljö (ESEM) och Energiföretagen Sveriges vd Åsa Pettersson – fick berätta om sina förväntningar på mässan och vikten av branschen och EBR.

– EBR är en möjliggörare för elektrifieringen och omställningen. Vi behöver både nya och upprustade elnät framöver. Det är här EBR, elnätsbranschens riktlinjer, kommer in och underlättar utbyggnaden med ett standardiserat arbetssätt, sa Åsa Pettersson.

kalle-skidor-ebr-mom-22-800x533.jpg

Månghövdad besökarskara fick sitt lystmäte

Över 800 besökare slussades runt bland de åtta stationer som byggts upp på området, med drygt 400 personer bland utställarna. Mässan visade till exempel upp:

  • framtidens teknik för besiktning med bland annat drönare och tillhörande AI-lösningar
  • nya generationens mätsystem och säkra arbetsmetoder för mätarbyten
  • alternativ för skydd av olika kabeltyper vid förläggning i vattendrag
  • eldrivna fordon i form av servicebil med lättviktsinredning, 4-hjuling, skylift och grävmaskiner
  • uppbyggnad av nätstationer i virtuell miljö med 3D-skanning

Det fanns naturligtvis möjlighet att prova på saker, till exempel stolpklättring. Där kunde Kjell Andersson från ESEM efter en stunds svårigheter alltmer smidigt ta sig upp, även om han efteråt medgav att han blev rejält trött i benen. Även Energiföretagen Sveriges vd Åsa Pettersson testade på både stolpklättring, mätarbyte och skåpmontering.

åsa-pettersson-ebr-mom-22-jon-800x533.jpg

Energiföretagens vd Åsa Pettersson testar på arbetsuppgifter som ingår i en distributionselektrikers vardag.

Mässan fortsätter till fredag

Mässan fortsätter med samma deltagare under onsdagen. Då väntas även besök av några större grupper, bland annat YH-elever och Energimarknadsinspektionen. På torsdagen drar EBR Metod- och maskindagar omgång två igång med ny invigning och nya besöksgrupper i dagarna två. Därefter får vi vänta fyra nya år på nästa tillfälle att avnjuta denna elnätsbranschens olympiska spel eller kanske elympiska spel!

elin-krona-ebr-mom-22-800x533.jpg

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Jenny Åkerberg Tattaranno

Jenny Åkerberg Tattaranno

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 30
E-post: jenny.akerberg@energiforetagen.se