Energifrågorna heta under KD-dagarna i Örebro

Publicerat av: Viktor Nordqvist ·

Den 14-15 april samlades omkring 1200 kristdemokrater från hela landet för KD-dagarna i Conventums kongresshallar i Örebro, och Energiföretagen Sverige var på plats för att diskutera energipolitik med det parti som innehar Energi- och näringsministerposten.  

I korthet var Energiföretagens budskap till mötet:  

- Formulera en övergripande plan för att kunna tillfredsställa ett ökat elbehov 2045. 

- Korta tillståndsprocesserna. 

- Främja investeringar i ny elproduktion genom nya incitament. 

- Säkra kompetensen. 

- Säkra fjärrvärmen (Örebro får cirka 80 % av sin värme från fjärrvärme). 

Energi och näringsministern lyfte också energifrågorna i sitt inledningstal, och sade bland annat att:  

”Sällan har behoven av underhåll varit så stora som när det gäller dagens energisystem. 

Redan från första steget in på Regeringskansliet som Sveriges energi- och näringsminister har min ambition varit glasklar – att vända utvecklingen åt rätt håll. Att bygga Sveriges energisystem starkt igen. 

Det var inte för att lappa och laga som vi fick väljarnas förtroende. Det var för att bygga ett nedmonterat elsystem starkt igen. Det finns ingen quickfix. Det går inte att göra i en handvändning. Vi behöver bygga från grunden. Vi behöver återuppbygga ett robust elsystem med planerbar kraft – ett system där alla goda krafter kommer till sin rätt.” 

Flera kristdemokrater och mötesdeltagare kom också fram till Energiföretagens monter för att samtala om energifrågorna. Hannes Borg, ansvarig för samhällskontakter och Viktor Nordqvist, pressansvarig hos Energiföretagen var på plats. 

- Vi på Energiföretagen tycker såklart att det var extra kul att Ebba Busch kom förbi vår monter för att prata energifrågor med oss. Vi hann även föra samtal med landsbygdsministern Peter Kullgren, flera av Kristdemokraternas riksdagsledamöter samt många kommunala och regionala företrädare, säger Viktor Nordqvist, pressansvarig Energiföretagen. 

- Vid utställningsmontern fick vi frågor om bland annat hur Sverige ska klara av att bygga ut den energi som behövs för att klara av elektrifieringen och därmed stora delar av klimatomställningen, om tillståndsprocesser och miljöbalken samt så hade vi flera diskussioner om kompetensfrågan och den lokala kursgården i Åsbro där utbildningen till distributionselektriker hotas av nedläggning då regeringen valt att inte fortsätta satsningen på denna, säger Hannes Borg ansvarig samhällskontakter energiföretagen. 

Energiföretagen vill tacka Kristdemokraterna för ett bra och välplanerat event – och för goda samtal om Energipolitiken. Nu hoppas vi att Kristdemokraterna tar med sig våra budskap – så att energiomställningen kan börja i Örebro. 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Hannes Borg

Hannes Borg

Ansvarig samhällskontakter
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 27 04
E-post: hannes.borg@energiforetagen.se