Speed-dejting blev win-win för både Nacka Energi och Abraham

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Abraham Haile pendlar mellan Nacka och Enköping. En enkelresa på nästan två timmar. Men jobbet som projektör på Nacka Energi har inneburit både trygghet, gemenskap och att äntligen få ett jobb som motsvarar hans kvalifikationer. Och det kan vara värt en lång restid.

 

 

Foto: Erik Cronberg Abraham har rest och flyttat en hel del. Han föddes i Eritrea där han också utbildade sig till ingenjör, men masterutbildningen i elkraftteknik genomfördes i Norge. Nyexaminerad bestämde han sig för att bosätta sig i Sverige och Sandviken och började aktivt söka jobb. Men utan framgång. Han fick då information om en kompletterande utbildning på Luleå Tekniska Universitet. 30 högskolepoäng vid ett svenskt lärosäte tänkta att erbjuda utrikesfödda ingenjörer en möjlighet att vidareutbilda sig och få en bättre kännedom om arbetsmarknaden och inte minst kontakter med arbetsgivare. Mot slutet av utbildningen bjöds företag in för att presentera sina verksamheter och få möjlighet att träffa studenterna och speeddejta digitalt. Och det var då Abraham kom i kontakt med en av rekryterarna på Nacka Energi.

– Jag blev direkt intresserad av deras presentation av elkraft och nät och kände att det precis passade min utbildningsbakgrund och det jag vill jobba inom, säger Abraham.

Mikaela Linnerstam jobbar som HR-chef på Nacka Energi och var den som beslutade om företagets medverkan på speed-dejtingen.

– Det var två saker som påverkade: dels hade vi flera rekryteringar på gång som jag visste skulle bli utmanande, dels så var det här ett mycket lätt sätt att komma i kontakt med till synes väldigt kompetenta personer. Jag hade fått se vilka kurser de läst, rekryteraren hade fått läsa korta meritförteckningar och så gick det att genomföra på bara ett par timmar. Det var ett väldigt enkelt beslut som ansvariga chefer nappade på och som vi är så glada för i efterhand, säger Mikaela.

På Nacka Energi har man länge pratat kompetensförsörjning och inte minst att framtiden väntas ställa nya krav på alltifrån rekrytering till kompetensutvecklande insatser. I en nyligen framtagen kompetensförsörjningsplan diskuteras olika strategier för att både lyckas hitta och behålla kompetens.

– Bland annat så kommer det nog bli svårt att hitta nya medarbetare genom en enkel traditionell annons framöver. Vi behöver tänka bredare, både var vi letar medarbetare och vilka vi letar efter och där ser vi att vi gärna vill ha in fler perspektiv i vår verksamhet. Det är inte 20 Nisse som är aktuellt utan det är några Nisse, några Abraham och några Mikaelor, säger hon med ett leende.

Efter speed-dejtingen blev Abraham kallad på en längre intervju och därefter erbjuden två månaders betald praktik. Han blev jätteglad men insåg också svårigheten att pendla från Sandviken. Han behövde leta boende och ville få långsiktig trygghet. Nacka Energi gick in och täckte resekostnader och så började de diskutera möjligheterna efter praktik. Samtidigt hade ett företag i norr visat intresse av att erbjuda honom en tjänst, men han valde Nacka Energi. De hade tagit hans behov av långsiktighet på allvar, kunde lova en fortsättning och visade tydligt att de var intresserade av honom och hans kompetens.

– Nu är jag ute på olika platsbesök, gör bedömningar och diskuterar med kollegor. Mitt jobb är att beräkna, planera och rita. Jag har en bred utbildning och här får jag möjlighet att fördjupa mig i just projektörsdelen. Trots utbildning så behöver man tid för att lära och förstå hur det ser ut i verkligheten, något som kollegorna här gärna hjälper till med, säger Abraham.

Mikaela nickar instämmande.
– Ja, och vi är så glada över att du är här! Kompetensförsörjningen underlättas när man har chefer som vill springa med en och engagerade medarbetare som gärna testar nya grepp, avslutar hon.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se