SVT lyfter energibranschens kompetensförsörjning

Publicerat av: Eva Rydegran ·

På fredagen sändes två inslag på SVT Halland som berör den för energibranschen så viktiga kompetensförsörjningsfrågan. I det ena får vi veta att utbildningen till vindkraftstekniker i Varberg pausas på grund av för få sökande. Det följs av en intervju med Annika Johannesson som berättar vad som behöver göras för att locka fler unga till branschen.

Annika Johannesson, tf ansvarig för kompetensfrågor på Energiföretagen, berättar i SVT-intervjun om det enorma behovet av kompetens som energibranschen står inför. Hon ger därefter exempel på tre saker energibranschen behöver göra för att locka fler unga.

  1. Vi behöver öka kunskapen bland unga om vad energijobb innebär.
  2. Vi måste prata mer om arbetsmöjligheterna. Det är för få som känner till den mängd olika arbeten som energibranschen erbjuder. Att det handlar om trygga jobb med stora utvecklingsmöjligheter och bra lön.
  3. Vi behöver öka mångfalden. Vi behöver fler yngre, fler kvinnor och fler med annan bakgrund än svensk.

Skärmklipp.PNGKlicka på bilden för att se inslaget i SVT

Vindkraftsutbildning pausas på Campus Varberg

Antalet sökande till utbildningen till vindkraftstekniker i Varberg har minskat markant sedan förra året. I år var det bara ungefär hälften så många sökande studenter som förra året.

Enligt biträdande rektor Martina Bengtsson, som intervjuas i inslaget, är det svårt att svara på vad det låga söktrycket kan bero på. Hon tycker att energibranschen kan marknadsföra sig bättre:
– De får jobb direkt och de har oerhört bra lön de här killarna och tjejerna, säger hon.

De senaste åren har söktrycket på utbildningen minskat successivt. Den här gången var det rekordlågt och nästa kull är därför tänkt att börja först i januari.

Varberg.pngKlicka på bilden för att se inslaget i SVT

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Annika Johannesson

Annika Johannesson

Tf ansvarig kompetensförsörjning samt ansvarig validering av yrkesprofiler
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 27 07
E-post: annika.johannesson@energiforetagen.se