Ny förordning om elstöd till hushåll i hela Sverige

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Idag, den 9 mars, kom regeringen med en förordning om ett andra elstöd till hushåll som drabbats av höga elpriser. Det innebär att elstöd nu ska betalas ut till alla fyra elområden i landet. Stödet baseras på elanvändningen under november och december 2022, eftersom elpriserna var mycket höga över hela landet då. Konsumenterna får stöd för 80 procent av sin elanvändning.

Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

I förordningen framgår bland annat vilka som har rätt till stödet och stödbeloppet. Dessutom framgår det vilka uppgifter som elnätsföretagen ska rapportera till Försäkringskassan för att stödet ska kunna betalas ut. Förordningen träder i kraft den 27 mars i år och planeringen är att Försäkringskassan ska påbörja utbetalningarna i vår.

Glöm inte anmäla konto – läs om krisen på regeringens webbplats

Regeringen uppmanar boende i norra Sverige som ännu inte har anmält konto till Swedbanks kontoregister att göra det för att få elstödet utbetalt. Energi- och näringsminister Ebba Busch påminner också om att regeringen nu förberett för att elstöd ska kunna betalas ut till hushåll i hela landet.

Besök också regeringens webbplats om energikrisen. Här finns samlad information om regeringens åtgärder för att hantera energikrisen på kort och lång sikt, bland annat genom att stötta hushåll och företag. Här hittar du bland annat ett uppdaterat Frågor & Svar.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Krona

Elin Krona

Jurist
Enhet: Medlemsrelationer & juridik
Telefon: 08-677 26 15
E-post: elin.krona@energiforetagen.se