EU-kommissionen inleder fördjupad granskning av skattebefrielsen för biogas

Publicerat av: Eva Rydegran ·

EU-kommissionen beslutade den 30 januari att inleda en fördjupad granskning för att bedöma om de svenska skattebefrielserna för biogas för uppvärmning och som motorbränsle, är förenliga med EU:s statsstödsregler.

Kommissionens fördjupade granskning av skattebefrielsen följer av den så kallade Landwärmedomen från EU-tribunalen om att ogiltigförklara de två tidigare kommissionsbesluten om godkännande av skattebefrielserna för biogas för uppvärmning och som motorbränsle.

– Även om det tagit mer än ett år för EU-kommissionen sedan Landwärmedomen kom så är det trots allt positivt att EU-kommissionen äntligen inleder den fördjupade granskningen av skattebefrielsen för biogas. Detta är ett nödvändigt steg för att förhoppningsvis kunna återställa en full energi- och koldioxidskattebefrielse för biogas både för uppvärmning och som motorbränsle, kommenterar Erik Thornström, ansvarig för skatter och styrmedel på Energiföretagen Sverige.

Skatteverket har i veckan också meddelat att man efter att ha analyserat kommissionens beslut avser att återkomma med information om hur Skatteverket kommer att hantera tidigare beviljade stöd (dvs skattebefrielser) fram till dess att EU-kommissionen meddelar beslut efter avslutad granskning.

Bakgrund

I juni 2020 godkände EU-kommissionen en förlängning till och med den 31 december 2030 av två ordningar för befrielse från energiskatt och koldioxidskatt, gällande biogas och biopropan som används vid värmeproduktion respektive som motorbränsle. EU-kommissionen ansåg att båda ordningarna uppfyllde EU:s statsstödsregler, särskilt 2014 års riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi.

I december 2022 ogiltigförklarade EU-tribunalen EU-kommissionens båda beslut från 2020 av förfarandemässiga skäl. Tribunalen drog slutsatsen att EU-kommissionen borde ha inlett ett formellt granskningsförfarande för att bedöma om skattebefrielserna i kombination med stöd från andra EU-länder, i synnerhet Danmark, ledde till att biogasproducenter överkompenseras.

Fördjupad granskning av svenska skattebefrielserna

EU-kommissionen behöver till följd av domen inleda en fördjupad granskning för att ompröva förenligheten mellan ordningarna för skattebefrielse enligt EU:s statsstödsregler och riktlinjerna – särskilt de från 2014 och 2022 – för statligt stöd till klimat, miljöskydd och energi.

EU-kommissionen kommer nu att närmare granska om en eventuell kumulering av stöd (sammantagna stöd från flera länder) kan leda till överkompensation till förmån för producenterna när de säljer biogas i Sverige. Genom att en fördjupad granskning inleds ges Sverige och andra intressenter möjlighet att lämna synpunkter. Kommissionen uttalar att granskningen ska genomföras på ett förutsättningslöst sätt. EU-kommissionens beslutsdokument väntas bli offentligt inom ett par veckor.

Här finns mer information om EU-kommissionens beslut om att inleda en fördjupad granskning av skattebefrielserna för biogas.
Skatteverkets meddelande finns att läsa finns att läsa här.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Erik Thornström

Erik Thornström

Ansvarig skatter och styrmedel - resurseffektivitet och energianvändning
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 27 08
E-post: erik.thornstrom@energiforetagen.se