Nya YH-utbildningar med energiinriktning i höst

Publicerat av: Eva Rydegran ·

På Energiföretagen har vi tagit del av det glädjande beskedet att två nya yrkeshögskoleutbildningar startar till hösten där framtidens kollegor i energibranschen kommer att utbilda sig. Det är TUC Yrkeshögskola med säte i Jönköping och studieort i Linköping samt Vilhelmina Lärcentrum.

Energiföretagen ser mycket positivt på fler yrkeshögskoleutbildningar och en ökad samverkan mellan utbildningsanordnarna och branschen.

– Vi har en nära dialog med många yrkeshögskoleanordnare. Inför start av utbildningar behövs en bild av branschen och beskrivningar av kompetensbehov. Dessutom är vi måna om att öka branschens kunskap om yrkeshögskolans utbud och hur samverkan kan bidra till energibranschens kompetensförsörjning. Både drift- och nättekniker ligger bland topp 10 mest efterfrågade yrkesroller. Vindkraftstekniker finns det ett stort och växande behov av. Därför är vi mycket glada över att fler utbildningar kommer på plats, säger Greta Hjortzberg, ansvarig kompetensförsörjning på Energiföretagen.

Nya program El- & drifttekniker kraft & värme

I och med att Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat tillstånd för TUC Yrkeshögskola att starta nya utbildningar kommer de nya programmen El- & drifttekniker inom kraft- & värmeproduktion, KMA-samordnare och Nätverkstekniker att starta till hösten. Programmen med plats för 22 studenter kommer att utgå från Jönköping med Linköping som studieort, två regioner där näringslivet är väldigt nöjda över utdelningen.

– Som en av Tekniska verkens mest vitala yrkesgrupper, spelar våra drifttekniker en avgörande roll i att underhålla och driva våra produktionsanläggningar. Detta är inte bara grundläggande för vår förmåga att leverera värme, kyla och el till invånarna i Linköping, Mjölby och Katrineholm, utan också för vår framtida tillväxt och innovation, säger David Rosen, Avdelningschef Produktion, Tekniska verken i Linköping AB.

Även Thorleif Thorsén, enhetschef Fastighetstjänster på Jönköping Energi ser ljust på beskedet om den nya utbildningen:

– Vi ser ett stort behov av drifttekniker nu och i framtiden och vi ser en stor nytta för framtiden av att den här utbildningen hos TUC Yrkeshögskola har blivit beviljad.

Ny YH-utbildning för vindkraftstekniker

På Vilhelmina Lärcentrum startar i höst en yrkeshögskoleutbildning för vindkraftstekniker. Utbildningen har tagits fram i samarbete med 14 vindkraftsföretag och kommer att ha plats för 35 studerande.

I Västerbottens inland kommer det inom några år troligen att byggas stora vindkraftsparker. Eftersom branschen expanderar, finns det en stor efterfrågan på vindkraftstekniker som har kompetens att sköta drift-, service- och underhållsarbete av vindkraftsanläggningar.

– Vi har tagit fram utbildningen tillsammans med vindkraftsföretagen, för att utbildningen ska innehålla de kompetenser som branschen efterfrågar. Vårt samarbete visar att företagen har ett stort intresse av att få kvalificerad personal till sina anläggningar, säger Lars Gavelin, arbetsmarknads- och vuxenutbildningschef i Vilhelmina kommun i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa om den nya utbildningen i Jönköping och Linköping.

Läs mer om utbildningen till vindkraftstekniker i Vilhelmina.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Greta Hjortzberg

Greta Hjortzberg

Ansvarig kompetensförsörjning
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 37
E-post: greta.hjortzberg@energiforetagen.se