Sverige stänger 2G och 3G – ”Byt nät nu”

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Fram till slutet av år 2025 fasas 2G- och 3G-näten ut i Sverige. Allt som är kopplat till dessa nät slutar därmed att fungera. Det påverkar både företag och privatpersoner som använder utrustning uppkopplad till 2G och 3G. Det kan handla om allt ifrån larm, kortterminaler till äldre mobiler och nödtelefoner i hissar – men också noder i elnät. Denna fråga kan därmed vara av intresse för energiföretag. Läs om kampanjen ”Byt nät nu”.

Digitaliseringen är viktig för samhällsutvecklingen mot en tillgänglig och modern välfärd, en konkurrenskraftig industri och en hållbar utveckling. Därför krävs moderna och säkra kommunikationsnät, inklusive utbyggnad av mobilnät baserade på 4G, 5G och andra trådlösa tekniker. För att göra plats för dessa framsteg och minska klimatpåverkan måste äldre tekniker som 2G- och 3G-näten fasas ut. Nedstängningen sker i hela världen och nu tar Sverige steget.

Säkrare nät och klimatsmart samhälle

Ny teknik som 4G och 5G innebär högre hastigheter och stabilare uppkoppling än 2G och 3G. De moderna näten är också säkrare och mer robusta och ger bättre talkvalitet. För att kunna erbjuda nya tjänster över 4G och 5G behövs mer frekvensutrymme. Släckningen av 2G och 3G frigör utrymme för de nyare teknikerna och bidrar till ett mer klimatsmart samhälle, då de nya näten är upp till fem gånger mer energieffektiva än de äldre. 

Efterfrågan på 2G- och 3G-teknik minskar i takt med att företag och konsumenter använder mer modern teknik. Tillverkarna av nätverksteknik har redan slutat stödja 2G och 3G, vilket gör att det i framtiden blir svårt att få tag på sådan utrustning.

Stängningen berör många 

Stängningen av 2G-nätet i Sverige sker i slutet av år 2025. Redan nu har utfasningen av 3G-näten kommit långt och mer än halva 3G-nätet är släckt. Förändringen innebär att äldre mobiltelefoner, bredbandsmodem och annan uppkopplad elektronik som inte har stöd för 4G eller 5G eller annan modern teknik behöver bytas ut till nyare modeller.

Privatpersoner, organisationer, företag och leverantörer av utrustning/uppkopplade tjänster behöver agera på förändringen nu. Ta reda på vilken påverkan det får och vad som kan göras för att få ut det bästa av teknikskiftet, och på så vis undvika att egna och kunders tjänster slutar fungera när näten stängs.

Om #BytNätNu

Byt nät nu är en informationskampanj initierad av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna om övergången från de gamla 2G/3G-näten till moderna lösningar och nät.

Läs mer på www.bytnät.nu.

Se tidigare webbinarium i ämnet från Energiföretagen här. OBS, webbinariet börjar efter 13 minuter.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Matz Tapper

Matz Tapper

Ansvarig elnätsteknik och säkerhet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 26
E-post: matz.tapper@energiforetagen.se