Branschen mötte studenter – vanlig fråga: Vad gör en ingenjör?

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

En av de vanligaste inledande frågorna från studenter och framtida medarbetare är ”vad arbetar man med när man är ingenjör?” Av den anledningen samlade Energiföretagen Sverige nyligen några av sina medlemsföretag för att möta studenter från elkrafts- och miljö- och energiteknikprogrammet på Karlstads universitet.

Nästan 50 studenter fyllde en av lektionssalarna på campus vid Karlstads universitet och temperaturen i lokalen steg i takt med att dialogen tog fart.

Maria Engzell och Andreas Lepa från Energy Competence Center (ECC) inledde eftermiddagen med att belysa några nyckeltal från branschen, och öppnade upp för samtal mellan studenter och företag.

”Soft skills” viktiga
– All arbetserfarenhet är er till gagn, säger Maria Engzell från ECC. Det är så värdefullt att få träna på sitt kundbemötande när du jobbar på en mack, eller din samarbetsförmåga när du jobbar på en restaurang under studietiden. Alla sådana ”soft skills” kommer ni ha med er som en stor fördel när ni söker ert första jobb efter examen.

Efter ett uppstyrt mingel då alla studenter fick möjlighet att prata med alla företag på plats hördes en student som bekräftade vikten av att möta sina potentiella arbetsgivare:

– Nu har jag äntligen fattat varför jag pluggar! Nu vet jag att jag valt rätt, och ska verkligen börja sikta framåt, mot jobbet!

Pär Nilsson, från Karlskoga Energi och miljö, gav ett och samma råd till alla studenter han pratade med:

– Ta det lite lugnt, fokusera på att ta din examen och se till att söka ett sommarjobb hos oss eller några av de andra företagen som är här idag.

Konkretisera vad vi gör på jobbet
Möten mellan arbetsgivare och studenter finns inte inbyggt i högskoleprogrammen idag, förutom i slutet av utbildningen då studenterna förväntas skriva ett examensarbete tillsammans med ett företag.

– Ett av våra uppdrag som branschförening är att för våra framtida medarbetare berätta vad vi arbetar med på våra arbetsplatser runt om i landet. Vi vet att den kunskapspåfyllnaden behövs för att få studenterna att söka jobb hos oss i branschen sen. De behöver få det bekräftat att de behövs, säger Lisa Hjelm, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor på Energiföretagen Sverige.

Hon kunde också glädja sig över att ett initiativ som detta uppskattas från många håll och att det kan ”yngla av sig”.

– Så här i efterhand har vi fått väldigt positiv respons på arrangemanget, både från våra medlemmar, från studenterna och de programansvariga lärarna på Karlstad universitet. Och visst vore det roligt att göra om detta på andra skolor, i andra regioner, säger Lisa. Hör av er om ni vill vara med!