Nya högskolestuderande välkomnas till energibranschen

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

För sjätte året i rad välkomnar Luleå Tekniska Universitet, Umeå Universitet, Mittuniversitetet och Energiföretagen Sverige nya högskoleingenjörsstudenter. Redan under studenternas första vecka träffar de företagsrepresentanter, som bara väntar på fler utbildade elkraftsingenjörer.

Utbildningen är en treåring distansutbildning och är unik i sitt slag eftersom den har ett rikstäckande intag och framförallt välkomnar yrkesväxlare. Studenterna kommer från hela landet, med skiftande erfarenhet och bakgrund, men med ett gemensamt mål – ett jobb i energibranschen.

– El! det är ju bara det roligaste som finns, säger Frida Irgum från Umeå. Frida har jobbat som elektriker i några år, men bestämde sig för att fördjupa sina kunskaper och bredda sina karriärmöjligheter genom en högskoleingenjörsexamen.

– Utbildningsformen passar mig väldigt bra. Det går att kombinera den här typen av studier med småbarn och familjelivet hemma i Gävle, säger Sofia Elvelind som redan har en examen i både logistik och ekonomi.

58 nya studenter

58 studenter startade sin utbildning måndagen den 29 augusti och under tisdagskvällen fick de för första gången träffa de företag som är engagerade i utbildningen. Skellefteåkraft var så klart på plats, i sin hemstad, men energibolagen från både norr och söder om Skellefteå fanns på plats.

– Vi åker gärna Skellefteå tur och retur över dagen för att få träffa de här studenterna. Vi vill och behöver anställda flera av dem när de är klara, och finns gärna med under hela deras studietid på olika sätt. Vi brukar välkomna dem på studiebesök och kunna erbjuda sommarjobb och exjobb, säger Helena Botold från Umeå Energi.

Den första veckan på utbildningen innehåller en del diagnostiska prov i både matematik och ellära, såväl som studiebesök och kvällens mingelmässa. Några studenter från tidigare årskurser finns med under veckan för att dela med sig av tips för att få distansstudierna att fungera på bästa sätt.

Nöjd ”andraklassare”

– Det är speciellt att studera på distans, man behöver hitta sina rutiner och studievänner på hemorten för att få stöd och motivation. Man träffas ju bara med klasskompisarna några gånger per termin, och jag minns ju hur förvirrad jag var förra hösten då jag började, berättar Mikael Forsell som läser andra året på utbildningen.

– Men det här med el och energi är ju så mycket roligare än jag någonsin kunnat föreställa mig, avslutar Mikael. Utbildningen har hittills överträffat alla mina förväntningar!