Årets vårflod: upp som en sol och ner som en pannkaka

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Vårfloden i år var mycket tidig och fick ett snabbt förlopp. Tillrinningen vecka 19 – i början av maj – var mycket hög. Ändå var den inte den allra högsta jämfört med de senaste sjuttio åren. Lika snabbt som vårfloden kom igång, lika snabbt avtog den.

Under förra veckan (vecka 23), som normalt är i vårflodens sluttamp, fick vi den absolut lägsta tillrinningen under 70 års tid. Tillrinning motsvarade 1 100 GWh (Gigawattimmar = miljoner kilowattimmar), vilket är långt under medelvärdet på 3 400 GWh. Det tyder på en tidig topp i vårfloden.

Det går att jämföra årets vårflod med vårfloden 1995 som hade mycket höga tillrinningar och sen vårflod (se första grafen). Här framgår tydligt att vårfloden var tidig i år och inte alls lika kraftig som 1995.

Stora spridningar i tid och volym

Jämför också med år 2004 som hade det tidigare rekordet när det gäller låg tillrinning under vecka 23 (graf ett). En slutsats som kan dras av olika års tillrinningar är att spridningen är stor både i tid och volym. I medeltal är vårfloden som kraftigast ungefär vecka 21.

På grund av årets snabba vårflod så ökade magasinen också väldigt snabbt och tidigt (se andra grafen). Folke Sjöbohm, statistikansvarig hos Energiföretagen Sverige kommenterar det aktuella läget just nu när vi är inne i vecka 24:

– Det finns förmodligen en liten skvätt kvar av vårfloden. Normalt brukar sommarregnen annars se till att magasinsnivåerna stiger med ytterligare 20 procentenheter.

Läs och följ kraftläget här som uppdateras varje vecka.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Nicole Burstein

Nicole Burstein

Ansvarig statistik (förädraledig)
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 34
E-post: nicole.burstein@energiforetagen.se