Nordenergi: Öka EU:s fokus på gröna investeringar

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Nordenergi har tagit fram synpunkter på EU:s arbete med anledning av Covid-19 pandemin och riktar budskapet till Europeiska kommissionen, ministerrådet och Europaparlamentet. Det är viktigt för Nordenergi att kommissionen upprätthåller tidplanen för EU:s gröna giv där ett flertal förslag på klimatområdet ingår.

I sin skrivelse lyfter Nordenergi vikten av att EU, vid återhämtningen av Coronakrisen, fortsätter fokusera sina investeringar för att nå hållbar tillväxt. De europeiska och nationella stödprogram som kommer i krisens spår bör bidra till att öka takten mot en grönare ekonomi. Energiomställningen och storskalig elektrifiering kommer att kräva omfattande investeringar i infrastruktur, ny teknik och nya tjänster.  Nordenergi vill därför att en del av EU:s finansiering för att komma ur krisen ska riktas mot infrastrukturinvesteringar inom energisektorn.

Nordenergi lyfter särskilt:

  • Behåll tidplanen för "the green deal" och öka ambitionsnivån. Utvärdera och stärk EU:s utsläppshandelssystem (EU ETS).
  • Uppmuntra användandet av europeiska medel för att främja en grön återhämtning.
  • Prioritera infrastruktur och teknik som bidrar till en klimatneutral europeisk ekonomi.
  • Stödsystem ska så långt som möjligt vara marknadsbaserade och fokusera på efterfrågesidan, för nya tjänster och tekniker. 

Läs hela skrivelsen från Nordenergi.