Per Holm om Färdplan el i Färdplansstudion

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Den 14 oktober arrangerade regeringens initiativ Fossilfritt Sverige Färdplansstudion – ett samtal om fossilfri konkurrenskraft. I studion fanns företrädare för de branscher som överlämnade sina färdplaner till regeringen veckan innan. Per Holm från Energiföretagen Sverige överlämnade Färdplan el – för ett fossilfritt samhälle och berättade om vad som krävs inom energibranschen för att målet om nettonollutsläpp år 2045 ska nås.

”Färdplan el – för ett fossilfritt samhälle” presenterades redan i januari men liksom mycket annat fick överlämningen till regeringen skjutas upp på grund av coronapandemin. Den 8 oktober var det i alla fall dags och då tog ministrarna Isabella Lövin, MP, och Ibrahim Baylan, S, emot elbranschens färdplan och färdplaner från åtta andra branscher. Det kan du läsa om här.

Tidigare har överlämningen skett i anslutning till seminarier där innehållet i de olika färdplanerna presenterats lite närmare och diskuterats. Detta inslag blev denna gång ett webbsänt samtal, Färdplansstudion, nästan en vecka senare, den 14 oktober. På plats var Per Holm, klimatansvarig på Energiföretagen.

– När Sveriges olika branscher vill ställa om handlar det ofta om att ersätta fossila bränslen med fossilfri el. Våra beräkningar i färdplanen visar att det kommer att öka efterfrågan på fossilfri el från dagens 140 TWh till 190 TWh år 2045. Det går att lösa, med rätt insatser från både branschen och politiken, säger Per Holm.

I Färdplansstudion berättade han mer om branschens åtaganden och uppmaningarna till beslutsfattare i myndigheter och politiken. Han betonade också behoven av elnät för att den ökade produktionen ska nå fram: ”Ge elnäten mer kärlek”, konstateradehan.

På frågan om vad som är viktigast för att ställa Sverige kom svaret utan tvekan:

– Viktigast är att korta tillståndsprocesserna, för elnät, elproduktion och industrins egen omställning, underströk Per Holm.

Just tillståndsprocesserna var en fråga som kom upp i Färdplansstudion flera gånger. Som regeringens samordnare Svante Axelsson uttryckte det:

– Alla är på tillståndsprocesserna. Det är en nyckelfråga – det måste gå fortare.

Se hela intervjun med Per Holm. Intervjuare är Svante Axelsson och Malin Strand, Fossilfritt Sverige.

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar

Se hela Färdplansstudion i efterhand på Fossilfritt Sveriges webbplats.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Per Holm

Per Holm

Ansvarig klimatpolitik
Enhet: Politik & samhälle
Telefon: 08-677 26 08
E-post: per.holm@energiforetagen.se