Nödvändiga energiåtgärder för regeringens gröna industrirevolution

Publicerat av: Anna Lejestrand ·

Statsminister Magdalena Andersson har nu presenterat Sveriges nya regering. Energiföretagen välkomnar den nya regeringen och konstaterar samtidigt att energifrågan är central för den gröna industriella revolution som regeringen lyfte i sin regeringsförklaring. Energiföretagen vill poängtera att det brådskar att ta tag i de energifrågor som är en förutsättning för en grön industrirevolution, och därmed för klimatomställningen, för att skapa nya arbetstillfällen och för att säkra Sveriges konkurrenskraft.

Regeringens sammansättning har ändrats till följd av regeringsombildningen. Bland annat så tillsätts Karl Petter Thorwaldsson som ny näringsminister, Annika Strandhäll är ny klimat- och miljöminister och Khashayar Farmanbar ny energi- och digitaliseringsminister.  

I regeringsförklaringen pekas den gröna industriella revolutionen ut som en av tre huvudfrågor för att klara sysselsättning och klimatomställning. Vikten av en elektrifieringsstrategi lyfts fram, inklusive utbyggnaden av elnät och elproduktion, där havsbaserad vind särskilt pekas ut. 

Energiföretagen är helt enig med regeringen om vikten av att ta den kommande elektrifieringsstrategin vidare, liksom av vikten av kortare tillståndsprocesser för att bygga såväl elnät som elproduktion, till exempel genom en reformering av det kommunala vetot.

Samtidigt vill Energiföretagen lyfta att det ligger fler angelägna energifrågor på regeringens bord och som har stor påverkan på Sveriges möjlighet att genomföra den gröna industriomställning som regeringen pekar på. Några av dessa är:

Energibranschen välkomnar en ökad elektrifiering och ser fram emot att Sverige ska leda den gröna industriella revolutionen. För att vi ska lyckas svara upp mot samhällets behov krävs uppdaterade lagar och regelverk som utgår från en helhetssyn på energisystemet och som kan hjälpa oss göra den stora förflyttning vi behöver göra. Det tar många år att bygga både elproduktion och elnät och vi måste börja nu!  Energiföretagen kommer i sitt arbete och under valåret att arbete för en fortsatt nära och regelbunden kontakt med Regeringskansliet och berörda departement. 

Läs regeringsförklaringen.