Termiska energimätare

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

En väl fungerande organisation för energimätning behövs för att upphandla, dimensionera, följa upp och underhålla termiska energimätare. Man kan också inrymma fjärröverföringen av mätvärden i detta verksamhetspaket.

Kraven för debitering av faktisk förbrukning som beskrivs i ”Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, fakturering och tillhandahållande av information om levererad värmeenergi (fjärrvärme): EIFS 2022:3” & ”Energimarknadsinspektionens föreskrifter och allmänna råd om mätning, fakturering och tillhandahållande av information om bortförd värmeenergi (fjärrkyla): EIFS 2022:4” har skärpt kvalitén på mätvärdena.

Mätare och mätvärdesinsamling har under senare år utvecklats och det har blivit en viktig faktor då man skall utföra energieffektiviseringsåtgärder på fastigheter. Mängden mätvärden som insamlas ger ett underlag för att se hur förbrukningen ser ut över dygnet mot tidigare då man endast fick in ett mätvärde i månaden. Mätarleverantörer har i många fall helhetskoncept som täcker in både mätning, mätvärdesinsamling och faktureringsunderlag till sina kunder och möjliggör ett kostnadseffektivt arbete för energiföretagen.

Fjärrvärme och fjärrkyla mäts med ett mätinstrument som går under namnet termiska energimätare. Mätaren består av tre huvudkomponenter, två temperaturgivare, en flödesgivare (vattenmätare) och ett integreringsverk (räkneenhet). Termiska energimätare ska vara certifierade (typgodkända), vilket betyder att mätarkonstruktionen granskas och att den mäter inom de felgränser som tillåts av tillsynsmyndigheten. Det föreskrivs även revisionsintervaller.

I Sverige omfattas termiska energimätare (värmemätare) bland annat av lagarna och förordningarna:

  • Offentlighets- och sekretesslag (2009:400) (SFS 2009:400)
  • Lag (2011:791) om ackreditering och teknisk kontroll (SFS 2011:791)
  • Förordning (1994:99) om vatten- och värmemätare
  • Lag (1992:1514) om måttenheter, mätningar och mätdon (SFS 1992:1514)

SWEDAC har som tillsynsmyndighet givit ut författningssamlingen STAFS 2007:2 som behandlar återkommande kontroll samt STAFS 2022:5 (värmeenergimätare) och STAFS 2024:1 (kylenergimätare) som behandlar mätarekrav som måste uppfyllas för att få sättas på marknaden eller tas i bruk.

STAFS är baserade på mätinstrumentdirektivet (MID) som är ett EU-direktiv.

Energiföretagen Sverige har tekniska branschkrav för termiska energimätare, som kompletterar de krav som myndigheten ställer. De redovisas i teknisk bestämmelse F:104 Energimätare för termisk energi – Tekniska branschkrav och råd om mätarhantering och leverans av mätvärden.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Leif Nordengren

Leif Nordengren

Ansvarig distribution fjärrvärme
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 18
E-post: leif.nordengren@energiforetagen.se