GIVEWATTS julkampanj 2018 – mer ren energi till delar av Kenya

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Hjälporganisationen GIVEWATTS satsar extra inför julen. Det är mer aktuellt med klimatinsatser och ren energi än någonsin. Som vanligt handlar det också om att sprida ljus till nya regioner för att underlätta för studier. GIVEWATTS betonar speciellt att ljuset från lampan ger mer tid till umgänge, vilket är relevant i jultider.

"När julen knackar på dörren och vintermörkret sänker sig över Sverige, då är det härligt att ha värme i elementen och att kunna tända elljusstakar i fönstret, medan knäcken kokar på induktionshällen. För oss är det omöjligt att föreställa sig denna tid utan elektricitet, samtidigt saknar fortfarande mer än en miljard människor tillgång.”

Kenyanska kustområden i år

Så skriver GIVEWATTS på sin webbplats i samband med årets julkampanj. I år uppmärksammas kenyanska skolbarn och deras familjer i de kustnära områdena Taita Taveta, Kilifi och Kwale. Dessa områden saknar till stora delar tillgång till elektricitet och hushållen använder ved, fotogen och träkol för att lysa upp mörkret och för att laga mat.

– Tillgången till en ren och effektiv energilösning påverkar utbildning, ekonomi, hälsa och miljö både på kort och lång sikt. Det finns många exempel på familjer som investerat i en solenergilampa och hur det har förändrat deras tillvaro. Vi kan också se hur gemenskapen har bättrats både inom familjen och i umgänget med andra, säger Petter Claesson, en av GIVEWATTS grundare.

Detta gör GIVEWATTS

GIVEWATTS är en organisation som förser ren och säker energi till områden i Kenya och Tanzania som saknar el. Ungefär 1,3 miljarder människor på jorden – eller 1 av 5 – har inte tillgång till el, och de flesta av dem är unga.

Energibranschen har stöttat GIVEWATTS i knappt sju år nu och bidragit med största delen av de över 30 000 solenergilampor som installerats totalt. Det har skett kontinuerligt men också i specifika satsningar kring Elens dag 23 januari och i samband med Earth Hour och jul.

Sedan flera år tillbaka delar Energiföretagen Sverige ut gåvocertifikat till talare på egna konferenser.

Läs om GIVEWATTS julkampanj och hur man kan donera

Läs om vilka effekter GIVEWATTS har

Läs på Energiföretagen sida hur ni som företag kan agera

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se