Region Syds nya röst brinner för att påverka

Publicerat av: Julia Hörnell ·

En reslysten och hockeynördig ordekvilibrist. Säg hej till Syds nya regionchef Anders Karmehed!

Nu vill han göra tvärtom. I femton år har Anders Karmehed varit medlem i Energiföretagen Sverige i sin roll som affärsområdeschef på Affärsverken Energi i Karlskrona och har under nästan halva tiden även suttit med i Energiföretagens råd för slutkundsmarknad el. Nu vill han istället utgöra navet mellan medlemmarna och omvärlden som regionchef på Energiföretagen.

”Att utveckla och påverka är nog mina starkaste drivkrafter. Som regionchef vill jag hjälpa medlemsföretagen utvecklas genom att komma med inspel på vad branschen kan påverka och även hjälpa dem komma tillrätta i de förändringar som sker.”

Sedan mitten av november har Anders jobbat sida vid sida med Syds nuvarande regionchef Paul Andersson. Men från och med årsskiftet kommer Anders officiellt axla rollen som regionchef, strax innan Paul går i pension. Anders hoppas att han kommer uppfattas som positiv, engagerad och lösningsorienterad i sin nya roll. Ett fjärde adjektiv att beskriva honom med är ’nyfiken’. Under sin hittills korta tid på Energiföretagen har han redan fått upp ögonen för ett, för honom, nytt och spännande arbetsområde.

”Jag har tidigare tänkt att påverkansarbete är något som bara berör Stockholm, men så är det verkligen inte. Nu har jag förstått att påverkansarbete är viktigare än vad jag tidigare trodde och att alla har en möjlighet att påverka. Även vi i Sydsverige.”

Alla vägar leder till Sydsverige

Som liten hade Anders Karmehed ingen tanke på att han någonsin skulle jobba i energibranschen, trots att hans pappa var elkraftsingenjör på pappersbruket i Norrköping. Nej, Anders ville bli kranförare. Han spanade på kranarna som flyttade stora stålbalkar mellan containerfartygen i Lindökanalen. Det såg coolt ut. Men trots att Anders svek sin barndomsdröm och valde civilekonomutbildningen före en teknisk utbildning drogs han ändå automatiskt till tekniktunga branscher. Säkerhets-, processindustri- och så slutligen energibranschen.

Norrköpingssonen har sedan länge lämnat Peking, men innan han började kila stadigt med Blekinge hann han med både en vända på Securitas i Hamburg och flera utlandsprojekt i sin roll som försäljare av högspänningskabelsystem på ABB. Nya Zealand och Brasilien utgjorde favoritprojekten. Men nu bankar Anders hjärta bara för Sydsverige. Varför det? En självklarhet tycker han.

”Det bor ju otroligt trevliga människor här, många av företagen i Sydsverige är väldigt framåt och vi har dessutom nära till kontinenten. Det enda som skulle kunna orsaka en flytt från mitt hem i Lyckeby i Karlskrona skulle vara om någon slängde några miljoner på mig. Då skulle jag köpa en skärgårdstomt.”

Samarbete är svaret på det mesta

I favoritsporten hockey är samarbete mellan spelarna en förutsättning för ett bra spel. På samma sätt ser Anders samarbete som en viktig pusselbit i energiomställningen.

”De olika delarna i energisystemet hänger allt tätare ihop och när vi identifierar flera områden som samverkar kan vi på riktigt hitta nycklarna till den energiomställning vi står inför. Det är ju ytterst medlemmarna som genom utveckling och samarbeten kommer att lösa energiomställningen och där ska vi i branschorganisationen vara med och stötta.”

Utöver hockey har Anders också fastnat för ord. En otippad kombination som bevisar att sportnörden och pluggisen faktiskt kan ta plats i en och samma kropp. En kropp som har ägnat mycket tid i hockeyhallar, hejandes på både barnen och favoritlaget Karlskrona HK. Men Anders ordförråd sträcker sig längre än bara hejarramsor. Han är ordvrickaren som gärna slänger sig med skämtsamma ordkombinationer och dialektala uttryck. Lite smått kär i ord, språk och dialekter verkar han allt vara. Och turligt nog lite kär i region Syd också, där han redan har en hel del medlemsbesök inplanerade under början av nästa år.