Branschintroduktion för kvinnor i norr

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Den 23 januari drog branschintroduktionsprogrammet BRIP igång i region Nord för andra året i rad. Ett populärt branschintroduktionsprogram som vill snabba upp inkörningen för kvinnor samt bidra med ökad kännedom om energibranschen.

I energibranschen arbetar självklart både kvinnor och män, men kvinnor är fortfarande klart underrepresenterade. Därför finns förändrings- och ledarprogrammet Qraftsamling, som drivs av Energiföretagen Sverige för att öka branschens förmåga att attrahera och behålla talanger oavsett ålder, kön och bakgrund. 2017 växte ett nytt program fram ur Qraftsamling; ett branschintroduktionsprogram för kvinnor, kallat BRIP.

Yvonne Berglin är chef för Elproduktion Underhåll på Jämtkraft och en av grundarna till BRIP. Hon tycker att det är ett problem att det tar lång tid för många kvinnor att komma in i branschen.
- Tanken med BRIP är att det ska vara ett nätverk som ger en utökad kännedom om energibranschen och som snabbar upp inkörningen för kvinnor. Vi tror att det behövs eftersom tröskeln kan vara lite högre för kvinnor då vi är färre i branschen, säger Yvonne Berglin.

Förra året anordnades BRIP för första gången och fick ett positivt mottagande från deltagarna. Den 23–24 januari startade programmet för andra gången. Sju kvinnor från energiföretag i norra Sverige träffades då hos Jämtkraft, som var först ut med att agera värdföretag i projektet. Under året kommer träffar även hållas hos de övriga medverkande företagen Skellefteå Kraft, Malungs Elnät, Uniper och Härnösand Energi och miljö.

Alla träffar under året kommer att kretsa kring mångfald i stort, men ha olika teman som utgångspunkt. Genom hela programmet löper dessutom ett projekt som ska redovisas vid programmets slut. På den första träffen började deltagarna bygga sitt gemensamma nätverk genom att diskutera mångfald kopplat till temat ”möten med andra människor och andra situationer”. Deltagarna fick även bättre inblick i Jämtkraft som företag samt nya kontaktvägar i branschen tack vare en lunch med en medarbetare på Jämtkraft med liknande arbetsuppgifter som de själva.

- Vi vill stärka kvinnorna i att vara en del av energibranschen. Inom BRIP jobbar vi exempelvis med att höja medvetandegraden om hur det ser ut med mångfald i branschen. BRIP är ett jätteroligt program som jag gärna skulle vilja gå själv egentligen, avslutar Yvonne.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Mats Andersson

Mats Andersson

T.f Enhetschef och Regionchef Nord
Enhet: Stab och medlemsdialog
Telefon: 0910-76 14 80
E-post: mats.andersson@energiforetagen.se