GIVEWATTS i sommarbrev om 2019 och status nu

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

GIVEWATTS distribuerar solenergilampor och energieffektiva spisar i Kenya och Tanzania. Ett syfte är att underlätta barnens läxläsning och förbättra studieresultat. Energiföretagen Sverige och många medlemsföretag har sedan början av 2012 engagerat sig och bidragit ekonomiskt. Här följer ett sommarbrev från Petter Claesson som är medgrundare av GIVEWATTS.

Vilket halvår! Gissar att även ni i energibranschen har nya utmaningar att hantera. Vi på GIVEWATTS känner ändå att det mesta kunnat rulla på som vanligt, och är relativt väl anpassade till externa ”chocker” som Covid-19 innebär. Förmodligen något som kommit naturligt med kontexten vi arbetar i och sättet vi byggt en effektiv och flexibel organisation. Här vill jag berätta lite om vad som händer hos GIVEWATTS och ge er nya möjligheter: 

Distributionen

Under 2019 distribuerade vi 5 584 solenergilampor och spisar och kan nu totalt räkna in att GIVEWATTS påverkat 215 000 människor sedan starten 2010. I år har vårt arbete med att distribuera klimatsmarta och rena energilösningar i områden som saknar tillgång till el börjat något långsammare, då vi fokuserat mer på effektivitet i uppföljningen och betalningar från hushållen.

Målet är att öka under 2020, även om ambitionerna sänkts något i och med Covid-19. Osäkerheten som Covid-19 för med sig får som de flesta noterat följdeffekter på hälsa, utbildning, ekonomi och utveckling i stort. Samtidigt drabbas Östafrika, där GIVEWATTS verkar, då och då av ”externa” chocker (torka, missväxt, gräshoppor med mera), vilket gör att verksamheten är mer naturligt byggd för att kunna hantera dem. Vår inställning, flexibilitet, anpassningsförmåga och vårt fokus på och relation till hushållen är avgörande.

När det gäller Covid-19 började vi givetvis med hälsan och säkerheten för våra anställda, men vi har också prioriterat de hushåll på landsbygden vi jobbar med. Distributionen sker med social distansering, handskar, masker och handsprit och vi skickar med tvålar med våra solenergilampor och spisar. Viktigast av allt är dock att arbetet fortsätter och att GIVEWATTS distributionskapacitet är relativt intakt.

Om ni har nya tankar kring hur ni kan bidra, eller har frågor om hur vi ser på läget eller arbetar, hör gärna av er!

IT-projekt

Med stöd av en våra finansiärer har vi påbörjat digitaliseringen av vår distribution på landsbygden i Kenya. Vi hoppas att under året digitalisera distributionsstödet, dokumentation och uppföljning, lagerhantering och kundservice. Idag sker allt genom ett antal Excel-rapporter och vi ser digitalisering dels som en förutsättning för tillväxt, dels som en möjlighet till att effektivisera arbetet.

Om ni är nyfikna eller vill vara med att bidra eller vill lära er mer om detta, så är det bara att ta kontakt.

Marknadsprojekt

Ihop med utbildningsbolaaget Hyper Island har vi sett över hur vi når ut med GIVEWATTS budskap på ett mer effektivt sätt. Vi hoppas kunna förbättra marknads- och insamlingsarbetet i Sverige samtidigt som vi håller redan relativt låga kostnader på samma nivå.

Case: GIVEWATTS

Under åren har ett antal case skrivits och använts på utbildningar i Europa och nu har även Strathmore University satt samman ett case till sitt MBA-program. Caset heter “Opportunities and Strategies for the Base of the Pyramid”.

Jag och Jesper som grundade GIVEWATTS, kan nu erbjuda att köra detta case här i Sverige, digitalt och/eller IRL. Det är ett intressant, levande och utmanande sätt att i grupp diskutera ledarskap, marknadsstrategi och försäljningskanaler.

Skulle ni vilja testa på detta sätt att få in nya perspektiv, hör gärna av er till mig.

Ha en riktigt fin sommar och bästa hälsningar!

Petter Claesson, medgrundare av GIVEWATTS

Läs mer om GIVEWATTS

Besök GIVEWATTS webbplats här

Läs om Givewatts på Energiföretagens webbplats

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Kalle Lindholm

Kalle Lindholm

Kommunikatör
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 26 55
E-post: kalle.lindholm@energiforetagen.se