Missade du våra Almedalswebbinarier? Se dem i efterhand!

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Sedan länge är Energiföretagen representerade på Almedalsveckan och sedan en tid tillbaka har #Arenaenergi varit en naturlig samlingsplats för energiintressena under veckan. Almedalsveckan har i år blivit inställd till följd av coronapandemin, men istället för att ställa in valde Energiföretagen att ställa om. Två av de planerade seminarierna sändes istället som webbinarier den 16 juni. Du kan nu se dem i efterhand.

Hindrar elmarknaden klimatomställningen? Var temat för det första webbinariet. Anja Alemdar modererade ett samtal mellan Simon-Erik Ollus från Fortum, Andreas Regnell från Vattenfall, Lina Håkansdotter från Svenskt Näringsliv och Lars Hjälmered, vice ordförande näringsutskottet i Riksdagen. Som bakgrund till diskussionen berättade Energiföretagens Per Holm om de uppskattningar av framtida energianvändning som Energiföretagens analyser pekar på. Samtalet visade på en enig syn på en ökad elanvänding i framtiden, inte minst för att möta klimatförändringarna. Dagens energy-only marknad har begränsningar, men diskussionen gav inga givna svar på hus framtiden bör se ut mer än att frågorna är angelägna.

Se webbinariet i efterhand.

almedalen-digital-cirkular-ekonomi-800x533.jpgDet andra webbinariet hade titeln ”Vad brinner i en cirkulär ekonomi” och inleddes av Lina Enskog-Broman som modererade. Deltog gjorde också Klas Gustafsson, vice vd på Tekniska verken som sitter i regeringens delegation för cirkulär ekonomi. Klas knöt samman frågorna kring cirkulär ekonomi och återvinning med Kraftvärmens roll i energisystemet. Efter Lina och Klas anslöt en politikerpanel med Magnus Ek (C), Marlene Burwick (S), Maria Gardfjell (MP) och Betty Malmberg (M). Politikerna hade en enig ingång i synen på en cirkulär ekonomi och behovet av att öka sortering, men drog åt olika håll när det gäller synen på styrmedel, t.ex. den kritiserade avfallsförbränningsskatten.

Se webbinariet i efterhand.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Hannes Borg

Hannes Borg

Ansvarig samhällskontakter
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 27 04
E-post: hannes.borg@energiforetagen.se