Klimatpolitik, Brexit, corona och en ny praktikant på Brysselkontorets agenda

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Trots nya coronarestriktioner i det belgiska samhället är det mycket på gång i EU med klimatpolitiken, Brexit och corona. På Energiföretagen Sveriges Brysselkontor är det också full fart. Kontoret förstärks under hösten med praktikanten Hanna-Linnéa Henriksson som ingår i Energiföretagens sekretariat för det svenska ordförandeskapet i Nordenergi och som numera är pennan bakom våra nyhetsbrev från Bryssel.

Hösten 2020 är tre frågor extra heta i EU; klimatet, Brexit och corona. Klimatpolitiken är på agendan med klimatlagen som siktar mot att EU ska bli klimatneutralt 2050 och att en utsläppsminskning på minst 55 % ska ske till 2030. Den eviga följetongen Brexit ska den 31 december få sin upplösning då det har blivit dags för Storbritannien att lämna EU. Just nu förhandlas det därför om de framtida relationerna med Storbritannien. En annan viktig förhandling som pågår gäller EU:s nya långtidsbudget med stöd för en grön omställning för att ta EU ur coronakrisen. En kris som är fullt påtaglig i Bryssel, där nya strikta regler infördes i det belgiska samhället för bara någon vecka sedan.

Praktikanten Hanna-Linnéa förstärker Brysselkontoret

Mitt under pågående coronakris börjar studenten Hanna-Linnéa Henriksson praktisera på Energiföretagen Sveriges Brysselkontor. Efter två veckor i karantän och fyra veckor på kontoret på Rue de la Loi måste hon återigen jobba hemifrån, likt stora delar av det belgiska samhället. Trots det verkar humöret vara på topp när hon från hemmakontoret råddar nyhetsbreven Senaste nytt från EU och Bryssel direkt samtidigt som hon twittrar och bloggar i Nordenergis kanaler, där Sverige är ordförande för tillfället.

”Allt nytt är roligt och det är ju väldigt mycket som är nytt för mig just nu. Den här praktikplatsen är en rolig omväxling från mina fem år i den akademiska världen”, säger Hanna-Linnéa Henriksson.

Hanna-Linnéa pluggar just nu sista året på en masterutbildning i politik och krig med inriktning på krigsstudier vid Försvarshögskolan. Tidigare har hon studerat högstadiet och gymnasiet i Frankrike och sin kandidatexamen i politik i Skottland. Med sin breda, internationella bakgrund tror Hanna-Linnéa att hon kan bidra till arbetet på Brysselkontoret med ett lite annorlunda tankesätt. I masterutbildningen studerar hon bland annat mycket internationella relationer och flera kurser har fokuserat på EU.

”Det är så otroligt många beslut som sker i Bryssel som påverkar energibranschen. Därför är det jätteviktigt att Energiföretagen har ett kontor här, så att vi kan ha koll på vad som händer i EU med alla viktiga beslut och händelser som påverkar branschen.”

Med ett hjärta som bankar för energipolitik

Det som lockade mest med praktikplatsen på Energiföretagens Brysselkontor var den energipolitiska kontexten. Hanna-Linnéas hjärta bankar lite extra för energipolitik och en dröm vore att i framtiden kunna kombinera säkerhetsfrågor och energipolitik i ett internationellt arbete. Kanske är det just ett sådant jobb som är Hanna-Linnéas framtid efter examen i maj.  Men innan dess är det fullt fokus på praktikplatsen på Energiföretagen, åtminstone fram till slutet av januari. Under praktiken är en av Hanna-Linnéas främsta arbetsuppgifter att vara redaktör för nyhetsbrevet Senaste nytt från EU och hon bidrar även med innehåll till nyhetsbrevet Bryssel direkt, som alla våra medlemmar kan prenumerera på här

”I våra nyhetsbrev från Bryssel får man reda på det viktigaste om vad som händer i EU ur ett energiperspektiv. Främst sådant som påverkar den svenska energibranschen, men även vissa nyheter som rör andra länder vilket berör våra medlemmar som har intressen i dessa länder”, avslutar Hanna-Linnéa.

Större bredd i EU-arbetet med en praktikant

Precis som Hanna-Linnéa tidigare var inne på tror även Energiföretagens Brysselchef Daniel Wennick att Brysselpraktikanternas bakgrund och nya tankesätt kan bidra till Energiföretagens arbete i Bryssel.

”Med en praktikant på Brysselkontoret får vi en större bredd i vårt EU-arbete, vilket är väldigt positivt. Vi anställer praktikanter nästan varje termin, så vi tar gärna emot förslag på kommande praktikanter”, säger Daniel Wennick.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Daniel Wennick

Daniel Wennick

Chef Energiföretagen Sveriges Brysselkontor
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: +32 (0)473 57 41 76
E-post: daniel.wennick@energiforetagen.se