Nya elmätningshandboken med mätteknisk praxis klar

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

”Elmätningshandboken – Krav, råd och rekommendationer om mätning på elmarknaden” finns från november 2023 tillgänglig på Energiföretagens förlagssidor, både i tryckt version och som pdf. Den beskriver mätsystemet och ska tjänstgöra som en handbok för bland annat elnäts- och entreprenadföretag.

Elmätningshandboken är en handbok om mätsystemet, det vill säga elmätare, kommunikationsmoduler och mättransformatorer. Den vänder sig till:

  • elnäts- och entreprenadföretag.
  • leverantörer av materiel.
  • myndigheter som arbetar med dimensionering, projektering, installation och kontroll av mätsystem.

Breda användningsområden i utvecklad och uppdaterad version

– Handboken beskriver god mätteknisk praxis. Rekommendationerna kan tillämpas för såväl konsumtions- som produktionsmätning, oavsett om mätningen sker i ett koncessionspliktigt nät eller inte. Det säger Energiföretagens ansvarige för elnätsteknik Matz Tapper, som varit med om framtagandet av handboken.

I tidigare versioner har handboken haft namnet ”Krav, Råd och Rekommendationer om mätning på elmarknaden (KRR)”. Den första utgåvan av handboken utkom 1996 och har sedan dess varit mycket uppskattad hos både elnätsföretag och privata kontroll- och verifieringsföretag.

Handboken tar hänsyn till viktiga EU-direktiv som direkt eller indirekt påverkar hur mätning av överförd el ska genomföras. Den beaktar också svenska lagar, förordningar och föreskrifter samt standarder och branschpraxis.

Handboken finns att köpa hos Energiföretagens förlag. OBS: för dem som har licens på AMI (prenumererar) finns nya elmätningshandboken tillgänglig för nedladdning i pdf-format.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Matz Tapper

Matz Tapper

Ansvarig elnätsteknik och säkerhet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 26
E-post: matz.tapper@energiforetagen.se