Energiföretagens svar på remissen om en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Energiföretagen har skickat in ett yttrande på remissen Växla yrke som vuxen – en reformerad vuxenutbildning och en ny yrkesskola för vuxna (SOU 2024:16). Energiföretagen ser över lag positivt på utredningens ambition och på de enskilda förslag som läggs fram gällande en ny yrkesskola för vuxna, samt är försiktigt välkomnande till utredningens förslag om yrkesskola, även om det finns vissa oklarheter i förslagen.

Utbildningsdepartementet har haft uppdraget att se över hur yrkesutbildningen inom kommunal vuxenutbildning (komvux) kan bli mer effektiv och bättre anpassad efter de behov som finns, både på arbetsmarknaden och hos individer. I uppdraget ingick att analysera behovet av, och vid behov föreslå, en utbildningsmodell inom komvux som innebär stark koppling mellan arbetsplatser och utbildning och där aktörer inom arbetslivet ges ett stort ansvar. Uppdraget utökades även med att det skulle ingå att föreslå hur en ny form av yrkesutbildning på gymnasial nivå för vuxna kan införas. Detta för att förstärka kopplingen mellan utbildning för vuxna och arbetslivet. Den nya formen av yrkesutbildning ska enligt uppdraget inte vara en del av komvux, utan följa samma modell som yrkeshögskolan. Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) ska vara ansvarig förvaltningsmyndighet för den nya utbildningen. 

En väl fungerande yrkesutbildning på gymnasial nivå är helt avgörande för att energibranschen ska klara sin kompetensförsörjning. Yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå behövs då ungdomsgymnasiet inte lyckas attrahera tillräckligt många sökande jämfört med branschens behov, men också då yrkesutbildning för vuxna på gymnasial nivå blivit mer central för att individer ska kunna få en andra chans att etablera sig på arbetsmarknaden. 

Positivt med en översyn 

På Energiföretagen är vi därför positiva till att en översyn gjorts, samt att förslag har lagts fram, för hur yrkesutbildningen inom kommunal vuxenutbildning (yrkesvux) kan bli mer effektiv och bättre anpassad efter de behov som finns, hur statens finansiering av yrkesutbildning inom komvux kan göras mer långsiktig och förutsägbar samt hur statsbidraget för regionalt yrkesvux kan förändras för att bättre möta det stora och snabbt uppkomna utbildningsbehovet lokalt och regionalt.  

Långsiktighet och kontinuitet är nyckeln 

I vårt remissyttrande har vi valt att framför allt kommentera förslaget om en ny yrkesskola för vuxna. Parallellt med detta utredningsförslag har Myndigheten för yrkeshögskolan på regeringens uppdrag påbörjat en pilotverksamhet – Nationell yrkesutbildning (NY) – som pågår under 2024 – 2026 

Det är viktigt att olika utbildningar och processer inte bromsar varandra, utan att gymnasial yrkesutbildning för unga och vuxna utvecklas i takt med samhällets behov. Det är därför olyckligt att den av näringslivet efterfrågade försöksverksamheten med branschskolan inom energi för gymnasieelever på el- och energiprogrammet lades ner. 

Långsiktighet och stabila förutsättningar är grundförutsättningar för att kunna bedriva investeringstunga utbildningar framgångsrikt. Energiföretagen vill betona behovet av långsiktig verksamhet för yrkesutbildning med lärmiljöer och träningsanläggningar, inte som tidigare enbart för smala yrken, utan för yrkesutbildning där branschskolan fungerade mycket bra, så som den till distributionselektriker vid Åsbro Kursgård. 

Läs hela Energiföretagens yttrande här. 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Lena Heldén

Lena Heldén

Expert utbildning och kompetensutveckling
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08- 677 25 65
Mobil: 070-164 44 65
E-post: lena.helden@energiforetagen.se