Över 2 000 produkter på Rikta Rätt-listan underlättar för solel och energilager

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

På det nya året sprängdes 2 000-vallen på Rikta Rätt-listan, som innehåller granskade växelriktare för lågspänningsanslutna produktions-, och energilagerinstallationer. Rikta Rätt förenklar anmälan av en ny anläggning, då dokumentation och granskning av ställda krav inte behövs i samma utsträckning. Installatörer och elnätsföretag ska vara trygga med att använda Rikta Rätt, eftersom dokumentationen för växelriktarna som finns på listan är granskad.

– Rikta Rätt håller ordning på marknaden och ser till att det inte kommer in bristfälliga produkter via privat-, eller parallellimport, säger Matz Tapper som ansvarat för att ta fram listan som nås på Energiföretagens webbplats. Där uppdateras den var fjortonde dag och innehåller nu i början av januari 2025 över 2 000 granskade produkter.

Tre användare av Rikta Rätt

Energiföretagens Rikta Rätt-lista vänder sig till:

  • den som ska installera en lågspänningsansluten produktions- eller energilageranläggning som klassas som Typ A. Installatörens föranmälan ska enligt regelverket inte godkännas för anslutning innan angiven växelriktare uppfyller ställda krav.
  • elnätsföretagen som måste se till att växelriktare uppfyller ställda krav. EU-förordningen 2016/631 (RfG) och Energimarknadsinspektionens föreskrift EIFS 2018:2 lägger ett ansvar på elnätsföretaget att kontrollera anmälan om produktionsanläggning och neka anslutning om krav, bland annat gällande växelriktaren, inte uppfylls.
  • tillverkare och försäljare av växelriktare som vill få dokumentationen avseende utrustningen granskad, att kraven för att få anslutas till det svenska elnätet är uppfyllda.

Kunden som ska ha utrustningen kan ge förtroendet till anlitad leverantör och/eller elinstallationsföretag att ansvara för hela installationen och att växelriktare uppfyller krav. Det är samtidigt bra om kunden själv kontrollerar att den växelriktare som ska installeras på produktionsanläggningen uppfyller branschkrav.

Utrustningen håller normalt hög klass

Matz Tapper avslutar med att kommentera själva processen och nämner att det inte är vanligt förekommande att växelriktare inte godkänns:

– Lyckligtvis håller marknadens växelriktare en god nivå idag hittills. De behöver ändå granskas och tas med på Rikta Rätt-listan. Det tar normalt en till två veckor från anmälan till att hamna på listan efter vår granskning. När det gäller elnätsföretagen så bestämmer de själva hur de ska göra, men rekommendationen från Energiföretagen Sverige är att alla elnätsföretag ska använda sig av Rikta Rätt-listan.

Besök Rikta Rätt på Energiföretagens webbplats som innehåller all information.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Matz Tapper

Matz Tapper

Ansvarig elnätsteknik och säkerhet
Enhet: Energisystem
Telefon: 08-677 27 26
E-post: matz.tapper@energiforetagen.se