Att få arrangera EBR Metod- och maskindagar är jättestort!

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Kjell Andersson, vd på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, är beredd att arrangera EBR Metod- och maskindagar den 17–20 maj 2022 i Eskilstuna. Timingen att ha mässan nu inför förestående energiomställning är perfekt. I den omställningen är en utveckling och utbyggnad av elnäten helt avgörande. Att få arrangera detta evenemang nu är jättestort menar Kjell Andersson och hoppas på medialt intresse.

Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö; ESEM, har de flesta kommunala verksamheterna, inklusive el och elnät, på sitt arbetsschema. Nästa års stora evenemang: EBR Metod- och maskindagar sticker ut inför den förestående elektrifieringen av Sverige när energisystemet ska ställas om. Vi har ställt sex frågor till ESEM:s vd Kjell Andersson.

Grattis till att få arrangera detta ihop med Energiföretagen, hur känns det?
– Tack! Vi är såklart jättestolta över förtroendet och det känns riktigt kul att det äntligen är dags. Att vi skulle stå som arrangör har vi vetat ganska länge och den grova planen satte vi tidigt tillsammans med Energiföretagen och Destination Eskilstuna. Vi känner oss väl förberedda. Jag hoppas såklart också att ett medialt intresse kan få en eller annan att upptäcka vilken spännande framtidsbransch det handlar om!

Vad betyder det för Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö att få vara arrangör?
– Att få vara med och arrangera elnätsbranschens största evenemang i en tid när elnäten är mer i fokus än någonsin tidigare är såklart jättestort och samtidigt utmanande.

Vad är speciellt viktigt med en sån här mässa?
– Att den är på riktigt! Inte i en trång monter på en traditionell mässa. Det ger helt andra möjligheter att både se och känna på senaste utvecklingen i elnätsbranschen. Du får chansen att ventilera dina funderingar med vass kompetens, likaså chansen att dela erfarenheter med kollegor från hela landet.

Har du själv varit med på mässan tidigare, som går vart fjärde år, och ska du besöka den i år?
– Jag får erkänna att det faktiskt var första gången senast i Falun. Jag tog med mig Emelie och Peter från Destination Eskilstuna och kommunen och åkte upp. De tände direkt på att vi skulle ta på oss arrangemanget 2022! Självklart blir jag med i år också. Jag hade hyfsad koll före Falun och hade hört mycket positiva omdömen i förväg. Jag blev ändå klart imponerad av hela arrangemanget.

Är det någon del av tekniken/utvecklingen som roar dig speciellt eller är du allmänt intresserad?
– Hela energiomställningen ställer stora, både krav och förväntningar, på elnäten. En ökande del intermittent produktion ställer stora krav på flexibilitet. Inte minst den här hösten har visat det med all time high-priser den ena dagen och negativa priser nästa dag. Så allt som underlättar flexibilitet och därmed snabba omställningar i näten är speciellt intressant. Dit hör också olika lösningar på energilagring i såväl liten som stor skala.

Hur viktiga är elnäten framöver och att säkra att det finns personal som bygger och driver dem?
– Har väl egentligen svarat på det redan. Vi ser en mycket stark och tydlig trend mot ökad elektrifiering. Vi får dessutom en helt ny produktionsmix och i den omställningen är en utveckling och utbyggnad av elnäten helt avgörande. Välkomna alla, såväl utställare som besökare!

Anmäl er här till EBR Metod- och maskindagar 2022.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Jenny Åkerberg Tattaranno

Jenny Åkerberg Tattaranno

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 30
E-post: jenny.akerberg@energiforetagen.se