Energiföretagens vd är stolt över EBR Metod- och maskindagar

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Åsa Pettersson, som är vd på Energiföretagen Sverige, vill slå ett extra slag för den unika elnätsmässan EBR Metod-och maskindagar den 17–20 maj 2022 i Eskilstuna. Energiföretagen samarrangerar mässan med Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö. Åsa Petterson talar om ett gyllene tillfälle att se den senaste elnätstekniken och att träffa kollegor. Vi har ställt fem frågor till Åsa om nästa års stora event.

Anmäl dig till EBR Metod- och maskindagar 2022

1.       Varför är just denna elnätsmässa viktig tycker du?

– Den serverar nyheter i branschen; de senaste metoderna, maskinerna, med mera inom eldistribution. Mässan arrangeras ju vart fjärde år och visar utvecklingen som skett i branschen, så uttrycket ”vi ger dig fyra års utveckling på två dagar” sammanfattar det bra. Medarbetarna i elnätsbranschen får koll på ny teknik för att kunna fortsätta bygga ännu fler säkra elnät. Den omställning som ska ske med hjälp av elektrifieringen tar många år och det gäller att hänga med. Vi hinner uppleva flera EBR Metod- och maskindagar innan vi är i mål. Mässan är också viktig för kompetensförsörjningen då den utvecklar medarbetarna i elnätsbranschen och ökar kompetensen.

2.       Har en sån här träff andra värden än rent teknisk kunskapsförmedling?

– Det är ett gyllene tillfälle att träffa utställare och byta erfarenheter med kollegorna i branschen. Samverkan är viktigt inom hela vår bransch, ett exempel på det är organisationen Elsamverkan, där företag över hela Sverige hjälper varandra vid storstörningar i elnäten.

3.       Har du någon roll på mässan och ska du själv titta runt på något favoritområde?

– Självklart ska jag delta på detta branschens ”olympiska spel”. Jag invigningstalar och ska givetvis titta runt på stationerna för att lära mig mer om tekniken och se vad som är nytt. Ny teknik är alltid intressant. När drönarna kom för några år sedan öppnades det till exempel upp för nya tillämpningar, inte minst för inspektioner av elnäten.

asa-pettersson-norra-bantorget-800x533px.jpg

– Favoritområde? Jag jobbade ju med lastbilar och bussar tidigare på Scania så jag tycker att det är extra spännande att följa elektrifiering av fordon och maskiner. Men här finns så många viktiga områden varav personsäkerhet är ett. Energiföretagen har initierat branschinitiativet Wattityd, vars mål är att uppnå en elnätsverksamhet med noll olyckor och dödsfall. Alla initiativ som stöder detta är av stort intresse, för mig och för branschen i stort.

4.       Finns det något annat som du vill uppmärksamma, något unikt kanske?

– Framtidens arbetskraft är ju också ett spännande område. Jag nämnde nyss att det är en viktig mässa för kompetensförsörjningen i branschen, för att branschen ska kunna fortsätta bygga säkra elnät. Mässan arbetar för att skolor ska komma dit, vi får hoppas att fler unga lockas att vilja arbeta med det som visas. Dessutom sker allt som vanligt utomhus, vilket känns sunt och lite annorlunda. Alla deltagare får också information om allt som finns på mässan eftersom det är styrda visningar. De som deltar missar därmed garanterat ingenting.

5.       Vill du säga något speciellt till besökarna och till medarrangörerna (Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö)?

– Missa inte den här chansen! Nästa chans är först år 2026. EBR Metod- och maskindagar ger ökad motivation och en känsla av gemenskap i branschen. Kom hit och höj din kompetens, här kombineras nytta med nöje. Jag vill också passa på att tacka Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö som tagit på sig värdskapet, tillsammans med oss, och hoppas att även de känner stolthet.

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Jenny Åkerberg Tattaranno

Jenny Åkerberg Tattaranno

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 30
E-post: jenny.akerberg@energiforetagen.se