EBR Metod- och maskindagar 2022 – nu drar det igång

Publicerat av: Kalle Lindholm ·

Under två halvdagar, 1–2 september, samlades gänget som ska arrangera EBR Metod- och maskindagar 2022 i Eskilstuna. Platsen är rekad och stationscheferna har sett ut var tälten ska stå. Den 17–20 maj nästa år genomförs evenemanget då det senaste inom elnätsteknik ska visas upp. Redan nu går det att göra en intresseanmälan.

En del av de som ska ordna EBR Metod- och maskindagar 2022 i Eskilstuna, foto: Julia Hörnell

Energiföretagen Sverige, EBR och Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB (ESEM) arrangerar tillsammans EBR Metod- och maskindagar 2022 i Eskilstuna. Det är ett unikt branschevenemang för elnätsföretagen där nya och beprövade metoder, maskiner, verktyg och material visas upp utomhus på åtta visningsstationer. I lugn takt får besökarna se och själva ”känna på” tekniken.

Lämna intresseanmälan här så kontaktas ni inför evenemanget

Många besökare från olika kategorier

EBR Metod- och maskindagar arrangeras vart fjärde år och brukar besökas av 1 200 till 1 600 elnätsintresserade besökare och 100-talet utställare. Även skolelever ska lockas dit liksom andra grupper. Senast i Falun 2018 var till exempel välutbildade nyanlända på plats. Arrangemanget började redan 1977, så nästa år blir det 45-årsjubileum. Uppdelat på två tvådagarspass genomförs EBR Metod- och maskindagar den 17–20 maj.

Under årets första fysiska uppstartsmöte den 1–2 september var entusiasmen stor hos de organisatörer, stationsvärdar och kommunikatörer som träffades i Vilsta utanför Eskilstuna där evenemanget ska genomföras. Vi intervjuade två av dem för att få en bild av deras syn på EBR Metod- och maskindagar 2022.

Kort pratstund med Lars-Olov Persson, intern projektledare för ESEM:s personal

Hej Lars-Olov, du har ju varit med förr bland annat som stationsvärd, hur känns det?

– Det känns jättehäftigt. Det här är branschens största arrangemang, och att vi på ESEM är med och arrangerar gör det extra kul.

Slår ni tidernas rekord som ligger på 1 600 besökare?

 – Oj, nja, det kan bli svårslaget men Eskilstuna ligger bra till geografiskt i Sverige så möjligheten finns.

Varför är EBR Metod- och maskindagar viktigt?

– Det vänder sig till medarbetare i branschen och är väldigt ”hands on” i fält. Det går att ta på konkret. Dessutom får de som kommer träffa kollegor vilket kan vara extra viktigt den här gången efter pandemin.

Har du någon egen drivkraft den här gången som du vill nämna?

– Det är kul att vara en del av arrangemanget och jag brinner lite extra för att visa upp ESEM som arbetsgivare. Där vill jag vara aktiv.

Kort pratstund med Åsa Johansson, stationsvärd från PiteEnergi Elnät

Hej Åsa, vad ska du göra under EBR Metod- och maskindagar 2022?

– Jag är en av två värdar på en station som ska visa drift och underhåll. Det handlar till exempel om besiktning med hjälp av drönare och annat som felindikatorer i elnätet, kabeldiagnostik och kontrollutrustning.

Har du varit med tidigare?

– Nej, det är första gången och det känns jätteroligt. Det är också första gången som PiteEnergi är med här. Vi hoppas verkligen att det ska bli givande för besökarna.

Besökarna ja, vad kan du locka dem med?

– Vi hoppas att de som kommer till oss ska få ökade kunskaper både teoretiskt och praktiskt. De som kommer är främst väldigt praktiska har jag förstått.

Det låter som ett bra lockbete, Kan du ge exempel på hur ni förbereder er?

– Vi håller till exempel på att bjuda in leverantörer, vi vill få med fler leverantörer inom varje område vi vill visa upp. Det är riktigt roligt för intresset är stort hos dem vi pratat med hittills.

Mer information på Energiföretagens webbplats

Läs mer om EBR Metod- och maskindagar här och lämna intresseanmälan

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Jenny Åkerberg Tattaranno

Jenny Åkerberg Tattaranno

Projektledare
Enhet: Kompetens & utveckling
Telefon: 08-677 26 30
E-post: jenny.akerberg@energiforetagen.se