Mentorskap med dubbelt värde

Publicerat av: Eva Rydegran ·

Energy Buddies är ett mentorprogram med fokus på yrkesrollerna i branschen. I programmet matchas etablerade yrkesverksamma i energibranschen ihop med utrikesfödda på väg in i branschen

Hayat Nasri och William Eugensson, adept och mentor i Energy Buddies.

William Eugensson, mätaringenjör på Göteborg Energi, matchades i senaste omgången av Energy Buddies ihop med Hayat Nasri, elektronikingenjör med yrkeserfarenhet från både Marocko, Spanien och Sverige som nu bor i Borås.

Så här beskriver William vinsterna med att vara mentor:

– Genom att vara mentor får jag ta del av andras tankesätt – jag får nya perspektiv, inspiration och en rolig omväxling till de vanliga arbetsuppgifterna.

Ett bollplank på vägen mot jobb

Nu har Hayat avslutat det halvårslånga snabbspåret inom energiteknik och söker jobb för fullt. Mentorprogrammet har gett henne betydligt bättre koll på svensk arbetsmarknad:

– Jag ställde massor av frågor till William om vad man gör i olika yrken. Det gör att jag nu kan söka mycket bredare än innan och hitta jobb där både min elektronik- och energikompetens är värdefull. Jag har också fått hjälp att förbereda mig inför anställningsintervjuer.

William är ganska ny på jobbet, så han har själv färsk erfarenhet av att söka jobb. Han visade Hayat hur han brukade leta upp nyckelord i platsannonserna. Nu anpassar hon sin ansökan och sitt cv för varje tjänst hon söker:

– Nyckelorden hjälper mig att se vad jag ska lyfta fram i mitt personliga brev. Jag kan ge exempel som beskriver det som efterfrågas, och slipper upprepa samma ord som i annonsen. I cv:t gör jag på liknande sätt: de erfarenheter som är mest relevanta beskriver jag mer konkret.

Ta steget till Energi Buddies

Flera av förra årets mentorer har redan anmält intresse för att hänga på nästa omgång, men det finns plats för fler. Kanske är du själv tekniker eller ingenjör? Allra viktigast är dock din vilja och öppenhet: att lära känna någon annan och att dela med dig av din kunskap och erfarenhet.

Vi sköter matchningen och har ett färdigt upplägg. Efter en uppstart med alla mentorer och adepter ses du och din adept själva vid fem tillfällen innan den gemensamma avslutningen. Dessutom inbjuds ni till en lärorik workshop om språkutveckling samt en föreläsning om CV-skrivande. Verktygen finns inbakade i programmet, du bidrar med ditt engagemang – räkna med att avsätta totalt 15–20 timmar på ditt deltagande mellan oktober och januari.

Programmet är digitalt, men vi strävar efter att matcha geografiskt så att det kan finnas möjlighet för adepten att besöka sin mentor på jobbet.

Genom att vara mentor gör du en värdefull insats för en person. Vi vågar lova att du, precis som William, kommer att utvecklas och få nya perspektiv i mötet med en möjlig framtida branschkollega.

Läs mer om Energy Buddies och hur du gör en intresseanmälan senast 3 september.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se