Lyckad branschgemensam kompetensförsörjningskampanj på Elens dag

Publicerat av: Julia Hörnell ·

Kompetensförsörjning. Det är ett hett ämne som också var temat för årets Elens dag den 23 januari 2024. Temat resulterade i stort engagemang när 76 energiföretag gick samman i en gemensam kampanj för att sprida 16 anledningar att jobba med energi. Engagemanget tyder på en stor intern branschstolthet, enligt projektledaren för Elens dag.

För att nå klimatmålen behöver Sverige elektrifieras och eftersom ett elektrifierat samhälle väntas fördubbla elbehovet behöver energibranschens medarbetare bli många fler. Kompetensbehovet är därmed en av energibranschens största utmaningar. Därför syftade årets Elens dag till att marknadsföra branschens många fördelar i en branschgemensam kompetensförsörjningskampanj. Två av fördelarna som lyftes var att branschen möjliggör klimatomställningen och att den har utsetts till Sveriges mest attraktiva och jämställda bransch två år i rad.

Spana in alla 16 anledningar som spreds i kampanjen.

”Stort engagemang som visar på intern stolthet i branschen”

Inför och under Elens dag lyfte 76 energiföretag energibranschens många fördelar i hundratals inlägg i sociala medier och via pressmeddelanden. Årets tema plockades även upp av P4 Blekinge och P4 Skaraborg, där Energiföretagens regionchefer Anders Karmehed och Efwa Nilsson lyfte energibranschens kompetensbehov. Inslaget i P4 Skaraborg uppmärksammades även på journalisten Marcus Oscarssons välbesökta hemsida.

– Årets Elens dag-kampanj var en stor framgång och det är över fem år sedan ett tema skapat lika stort engagemang. Minst 76 medlemsföretag deltog och en stor andel medarbetare i branschen spred kampanjens innehåll vidare i sociala medier. Det visar att kompetensförsörjningsfrågan blir alltmer akut men också att det finns en intern stolthet över det viktiga arbete vi alla gör i energibranschen som man gärna visar upp, säger Julia Hörnell, medlemskommunikatör på Energiföretagen och ansvarig för Elens dag.

Även ett 70-tal företag och myndigheter utanför Energiföretagen Sveriges medlemskrets uppmärksammade Elens dag i sociala medier den 23 januari.

Hör radioinslagen om branschens kompetensbehov

Branschens rop på hjälp: Behöver 100 nya anställda i Blekinge – P4 Blekinge

Energibranschen skriker efter folk: ”Ser fram emot att jobba” – P4 Skaraborg

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Julia Hörnell

Julia Hörnell

Medlemskommunikatör
Enhet: Stab & medlemsdialog
Telefon: 08-677 27 36
Mobil: 0701-64 44 36
E-post: julia.hornell@energiforetagen.se