Klockan 09:00 till 16:50 ca
Programpunkter ur årets program:
Åtta reflektioner om fjärrvärmen då, nu och framåt
Hur har fjärrvärmen utvecklats över åren, var står vi nu och hur ser framtidsutsikterna ut? Om detta reflekterar Sven Werner baserat på många decenniers erfarenhet och forskning om fjärrvärme, med perspektiv inom både fjärrvärmetekniken, bränslen, utsläpp och fjärrvärmens roll i stort.
Sven Werner, Högskolan i Halmstad
Nytt från Distributionsgruppen och Energiföretagen - aktuella frågor
Vi får höra om allt som pågår inom distributionsfrågorna via branschorganisationen – och det är mycket. Med hjälp av råd och arbetsgruppers kompetens inom relevanta medlemsgrupperingar sker ett ständigt utvecklingsarbete, till exempel uppdatering av Tekniska bestämmelser, ett ökat fokus och aktiviteter kring temperaturer i näten, standardiseringsarbete och mycket mer.
Leif Lagergren Nordengren, Energiföretagen Sverige
Förnyelse och förvaltning av fjärrvärmerör – så här gör vi i Västerås
Mälarenergi delar med sig av hur de arbetar med förnyelse, reinvesteringar och förvaltning, underhåll av nät. Vi får en inblick i hur olika energibolag tänker kring detta och vilka strategier jobbar man efter.
Mats Svarc och Ingemar Andersson, Mälarenergi
Förnyelse och förvaltning av fjärrvärmerör - så här gör vi i Helsingborg
Öresundskraft delar med sig av hur de arbetar med förnyelse, reinvesteringar och förvaltning, underhåll av nät. Vi får en inblick i hur olika energibolag tänker kring detta och vilka strategier jobbar man efter.
Magnus Ohlson, Öresundskraft
Försörjningstrygghet under covid -19 och en inblick i utökat uppdrag civilt försvar
Energimyndigheten har haft tät kontakt med branschen under pandemin, här får vi deras bild av hur branschen klarat av sina åtaganden. Vi får en inblick i vad det nya, utökade uppdraget inom civilt försvar innebär och hur det kan påverka fjärrvärmebranschen.
Fredrik Müller-Hansen, Energimyndigheten
Varför får vi läckage i våra fjärrvärmenät?
I detta föredrag får vi höra om vilka skademekanismer i fjärrvärmenät som orsakar läckage och om det går att förebygga dessa skador. Det blir också en genomgång av vad våra föreskrifter och standarder säger om läckage och skador.
Henrik Lindmark, Dekra
Resurseffektiva fjärrvärme- och fjärrkylanät - nya material, statusbedömning och livslängdsuppskattning
I ett forskningsprojekt finansierat inom TERMO utvärderas alternativa material för fjärrvärme- och fjärrkyleledningar, man tittar också på isoleringsmaterial och polymera material för reparation med avseende på teknisk prestanda och livslängd där krav och testmetoder tas fram inom projektets ramar.
Nazdaneh Yarahmadi, RISE
Dimensionering av distributionssystem för ökad effektivitet - ett FutureHeatprojekt med flödeshastighet i fokus
Att ha ett fjärrvärmenät som är korrekt dimensionerat är viktigt ur ett resurs- och miljömässigt, ekonomiskt och funktionellt perspektiv. Flödeshastigheten läggs idag enligt generella riktlinjer och gränsvärden som i mångt och mycket grundas i subjektiva iakttagelser. I detta projekt utreds var de praktiska gränserna går vad gäller maximala och minimala flödeshastigheter i serviser i dagens distributionssystem för fjärrvärme.
Kristin Åkerlund, FVB
Ökade problem med svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer – ett FutureHeatprojekt
På flera håll i Sverige har fjärrvärmebolag indikerat att de upplever ett ökat problem att få till godkända svetsfogar jämfört med för ett par år sedan. I detta projekt ska problemens utberedning kartläggas, orsaker identifieras och effektiva förbättringsåtgärder föreslås.
Joel Andersson, Högskolan i Väst
Så fungerar lågtemperatursystemet i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm, efter några års drift
Stockholm Exergi berättar om sin tekniska lösning av lågtempererad fjärrvärmedistribution och lagring av energi till Norra Djurgårdstaden, vilka erfarenheter man har efter några års drift avseende underhåll, tekniska lösningar samt vad man kan ta med sig till liknade projekt.
Johan Dalgren, Stockholm Exergi
Lågtemperatur på Brunnshög - plaströr vs stålrör ur ett livscykelanalysperspektiv
I ett examensarbete på Kraftringen har man med fokus på miljöaspekter genomfört en livscykelanalys av plaströren, som är framtagna i utbyggnaden av Brunnshögs lågtemperatursystem, och motsvarande stålrör för att kunna svara på frågan om plaströr är bättre än stålrör ur ett miljöperspektiv. Här får vi höra resultaten.
TBD, Kraftringen
Hur påverkar den politiska utvecklingen fjärrvärmen konkret?
Det är en snabb utveckling av politiska frågor och initiativ som påverkar fjärrvärmen för närvarande, inte minst inom EU. Här får vi höra om händelseutvecklingen och hur den påverkar fjärrvärmeverksamheterna.
Erik Thornström, Energiföretagen Sverige
Nu kopplar vi ihop fjärrvärmesystemen mellan Gävle och Sandviken för ökad effektivitet
Gävle Energi AB och Sandviken Energi kopplar nu ihop sina system via en transitledning på dryga 2 mil, här får vi höra om uppstarten av detta projekt och vilka utmaningar som man behöver arbeta med och vad vinsten förväntas bli i form av ökad effektivitet och samverkan.
Peter Rosenkvist, Gävle Energi
Sektorkoppling - elnät, gasnät och fjärrvärmenät tillsammans för ett hållbart energisystem
Olika delar av samhällets infrastruktur blir alltmer sammankopplade och beroende av varandra. I detta föredrag redovisar Energiforsk ett projekt/förstudie som ska svara på frågan om vilka systemvinster och synergier som kan åstadkommas med bättre samverkan och integrering av elnät och gasnät, och även fjärrvärme som har en viktig roll i att bland annat ta tillvara på överskottsvärme. Hur kan näten för energiöverföring komplettera varandra?
Bertil Wahlund, Energiforsk
Energiföretagens Fjärrvärmestatistik - ett urval av intressanta data och slutsatser
Energiföretagen samlar årligen in en mängd olika statistikuppgifter från fjärrvärmemedlemmarna – här får vi veta vad aggregerad data säger om bland annat temperaturer, nätlängder och annat som är relevant inom distributionsområdet.
Nicole Burstein, Energiföretagen Sverige