Elnätsdagen - digital konferens

Årets Elnätsdag som genomförs digitalt den 18 november speglar elnätens roll ur fler perspektiv än någonsin tidigare. Det handlar om själva näten och deras kapacitet samtidigt som mer ska ske i nätens båda ändar i elektrifieringens tidevarv. Utöver det måste villkoren för elnätens intäkter reformeras.

elnätsbranschen, konferens elnät
Foto: Kicki Hallgren

Elektrifieringen är det stora paraplyet i omställningen till ett fossilfritt Sverige. Vi för in mer elproduktion som är knepigare att planera. Samtidigt ska kundsidan åtnjuta fler tjänster som använder el, med möjlighet att påverka balansen i energisystemet.

Kapaciteten i överföringen behöver också öka för att ge den kvalitet och leveranssäkerhet som elsystemet ska ha. Vi vill dessutom komma ifrån läget där elnätsföretag hamnar i domstolsprocesser för att reda ut vilka intäkter som gäller.

Centralt i allt detta är elnäten, elsystemets blodåder med nya randvillkor. Vi står inför ett hjärtbyte och beteendeförändringar där kostnaderna för elnäten måste mötas av korrekta och accepterade intäkter. Under Elnätsdagen den 18 november tar vi upp dessa trådar i ett program som håller på att växa fram.

Vi kan redan nu avslöja att Energiföretagens vd Åsa Pettersson talar om elnätens möjligheter. Truls Borgström från Infrastrukturdepartementet har elektrifieringsstrategin på sin agenda och kompletteras av Annika Viklund, Vattenfall Eldistribution, som ledamot i elektrifieringskommissionen. Tony Rosten från Ei blir rösten om intäktsregleringen och vi djupdyker till exempel i solceller med hjälp av Svensk Solenergis Anna Werner.

Följ programmets utveckling kontinuerligt så ses vi den 18 november.

#elnät21

Vi använder vår egen digitala plattform, läs om den här.

Kontakt

Maria Nyström

Maria Nyström

Projektkoordinator
Enhet: Kompetenscentrum
Telefon: 08-677 26 31
E-post: maria.nystrom@energiforetagen.se

Susan Öhrbom

Susan Öhrbom

Projektledare
Enhet: Kompetenscentrum
Telefon: 08-677 27 65
E-post: susan.ohrbom@energiforetagen.se