Energi- och teknikföreläsningar

Publicerat av: Andreas Lepa ·

Hur ska vi få ungdomar att förstå var jobben finns och hur de kan få dem i energi- och teknikbranschen? Hur motiverar vi unga att läsa matematik tidigt och söka sig en framtid som tekniker och ingenjör?

Energi- och teknikföreläsningarna är en del av lösningen!

Energiföretagen Sverige är sedan några år nationell samarbetspartner till Energy Competence Center, som sedan 2015 driver föreläsningarna tillsammans med systerprojektet Arbetsmarknadskunskap. Samarbetet innebär att Energiföretagens medlemsföretag erbjuds att boka in energiföreläsningar på sin ort för att inspirera unga att söka sig en framtid i energibranschen.

Hur funkar lektionerna? 
Kommunikatörerna från ECC brinner för energi- och miljöfrågorna, precis som vi, och vill inget annat än att få eleverna att inse vilka yrken och utvecklingsmöjligheter som finns för dem i vår bransch. I filmen får du en bild av hur det kan gå till.

Det som startade som ett pilotprojekt i Västerås och Västmanland går nu på export i en nationell satsning tillsammans med fler nationella partners.

Varje år möter vi tusentals elever över hela Sverige, dels i år 9 på grundskolan, dels år 3 på gymnasiet. En huvudmålgrupp är gymnasieelever som läser Teknik-, Natur och El & energiprogrammet.

- Vi ser att det finns ett stort folkbildningsbehov även i de stora grupperna som redan har en generell behörighet till att läsa till ingenjör. Och det finns många trender att vara med och vända, säger Björn Nordén, projektledare hos ECC. Inte minst för att öka andelen tjejer som intresserar sig för branschen. Många väljer också alldeles för tidigt bort ingenjörsyrket och teknikjobben. Det måste vi vara med och ändra på..

Boka lektioner

Att erbjuda energilektionerna till en eller ett par högstadieskolor på din ort är en bra chans att marknadsföra inte bara ert bolag utan hela energibranschen och våra gemensamma möjligheter!.

Här hittar du lite mer information om lektionerna.

Hur funkar Energi- och teknikföreläsningarna?

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Andreas Lepa

Andreas Lepa

Ansvarig kompetensförsörjningsfrågor
Telefon: 08-677 26 07
Mobil: 0701644407
E-post: andreas.lepa@energiforetagen.se