Jobbsprånget –praktikprogram för nyanlända akademiker

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Jobbsprånget är ett samverkansprojekt inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Det är ett avancerat praktikprogram på fyra månader för nyanlända akademiker, som ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer Nina Rudbeck, Head of Client Relations på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) berättade att Jobbsprånget har funnits sedan 2016 och tillsatt 960 praktikplatser. Förutom att ta tillvara kompetensen hos välutbildade nyanlända ska det bidra till att skynda på integrationen i samhället.

Skillnaden mot Jobbspåret är att Jobbsprånget riktar sig till just högutbildade. Många av dem har sökt 100-tals jobb, utan att ens ha blivit kallade till intervju.

–  Samtidigt finns det arbetsgivare som varje dag har svårt att hitta kompetens. Genom praktiken inom Jobbsprånget får majoriteten av praktikanterna så småningom en anställning. Antingen på företaget där de praktiserat eller på ett annat företag tack vare praktiken, berättar Nina Rudbeck.

Det har hittills funnits fler praktikanter än möjliga praktikplatser, så Nina Rudbeck uppmanar alla arbetsgivare att fundera över vilka resurser företaget behöver och bli en del av Jobbsprånget. Praktiklönen betalas av Arbetsförmedlingen och bland praktikanterna finns till exempel ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer.

Praktik på engelska sänker tröskeln

– Jobbsprånget vill sänka trösklarna in på arbetsmarknaden. Därför kräver vi inte svenska, utan praktiken kan ske på engelska. Men fikapauserna ska vara på svenska. Sänk ambitionsnivån till att börja med, så att praktiken verkligen blir av, men höj nivån på uppgifterna vartefter. Praktiken är en effektiv validering av dess personers kompetens, konstaterade Nina Rudbeck.

Jobbsprånget erbjuder handledarworkshops och guider för både mentorer och praktikanter. All formalia sköts inom Jobbsprånget med utbetalning av ersättning och försäkring via Arbetsförmedlingen. Eftersom praktikanterna är såpass självgående lägger en handledare cirka 1-2 timmar i veckan på sitt uppdrag, enligt Nina Rudbeck.

Se hela föredraget:

För att kunna ta del av detta video-material så behöver du godkänna användande av marknadsföringskakor. Klicka nedan för att ändra inställningarna för kakhantering.
Ändra inställningar


Presentation (pdf)

I en film med Gävle Energi kan du ta del av hur Jobbsprånget kan fungera i praktiken.
Mer om Jobbsprånget.

 

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se