Företag i branschen kan lära säkerhet av och med varandra

Publicerat av: Annika Johannesson ·

Christian Schwartz är vd på Mölndal Energi, branschrådsordförande för Sobonas branschråd Energi och ledamot i Energiföretagen Sveriges valberedning. Han gav sitt perspektiv på säkerhetsfrågorna, både utifrån hur Mölndal Energi arbetar med säkerheten och utifrån ett branschperspektiv, och efterlyste mer samarbete inom energibranschen

– Vi gjorde en heltäckande säkerhetsanalys med hjälp av extern part år 2017. Det var inte lätt och ganska nytt i branschen kändes det som. Jag som vd var med mycket i arbetet då men nu har jag delegerat ansvaret i organisationen och vi har en egen säkerhetschef sedan 2020, som arbetar 50/50 med säkerhets-, respektive IT-frågor, berättar Christian Schwartz.

Han betonar att en bra början är att ta de lågt hängande frukterna först. En sådan är till exempel digitalisering. Den är i huvudsak av godo men behöver mötas med säkerhetsåtgärder, så att det inte blir en säkerhetsrisk. Mycket av de känsliga delarna är kopplat till elnät, inte bara fysiskt utan även styrning och dokumentation.

– Den enskilt viktigaste åtgärden har visat sig vara multifaktorautentisering, vilket inte är så svårt att införa. Om alla hade detta skulle majoriteten av alla ärenden ha kunnat undvikas. Jag tror att branschen kan behöva bättre forum för att utbyta erfarenheter kring informationssäkerhet och säkerhetsskydd, så att misstag kan undvikas. För ensam är inte stark, vi behöver göra detta tillsammans.

Se hela föredraget:

Presentation (pdf)

 

Kontakta mig om du vill veta mer

Elin Fellers

Elin Fellers

Projektkoordinator välutbildade nyanlända
Enhet: Politik och kommunikation
Telefon: 08-677 26 93
Mobil: 0701-64 44 47
E-post: elin.fellers@energiforetagen.se